«Σαρώνουν» ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια του... ΣΥΡΙΖΑ

«Σαρώνουν» ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια του... ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ηχηρά ονόματα μένουν εκτός Βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χάνει κάτι λιγότερο από την μισή κοινοβουλευτική ομάδα που είχε την τελευταία τετραετία. Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί ότι στη Βουλή θα βρίσκονται για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε ακόμα και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ειδικότερα, στο νομό Λάρισας για τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης ενώ μεγάλη μάχη δίνει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τον Π. Κουρουμπλή στο Δυτικό Τομέα.  Επίσης έδρα θα καταλάβει στην Θεσσαλονίκη και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Κ. Ζουράρις!

Πάντως, τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο Θάνος Μωραίτης φαίνεται ότι εξασφαλίζουν μια έδρα. Καθώς επίσης και η γνωστή τραγουδίστρια  Ραλία Χρηστίδου πιθανότατα θα καταλάβει μια έδρα! Την ίδια ώρα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης δείχνει να κερδίζει τον Γιώργο Σταθάκη στα Χανιά. Αντιθέτως, εκτός της νέας Βουλής θα είναι Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, την ώρα που ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ δίνει μάχη για να πάρει την έδρα από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Από την άλλη πλευρά, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα έχει μια από τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός, στον βόρειο τομέα φαίνεται ότι θα μείνουν η Αννέτα Καββαδία, ο Τάσος Πετρόπουλος και η Ελένη Αυλωνίτου.

Σημαντικά ονόματα χάνουν τη βουλευτική έδρα στο Δυτικό τομέα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 4 βουλευτές. Ο Νίκος Τόσκας, ο Παναγιώτης Ρήγας, η Βασιλική Κατριβάνου δεν θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Στον Νότιο Τομέα η Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, μολονότι συγκέντρωσαν σημαντικό αριθμό σταυρών. Την ίδια τύχη θα έχει και ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης αλλά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης.

Στον Πειραιά την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ο Θοδωρής Δρίτσας, αφήνοντας εκτός την Γεωργία Γεννιά, τον Κωνσταντίνο Δουζίνα, την Μαρία Ρεπούση και την Ελένη Σταματάκη. Στην Β' Πειραία η Ευαγγελία Καρακώστα πέφτει θύμα του… Γιάννη Ραγκούση ενώ στην Ανατολική Αττική με μεγάλη διαφορά προηγείται ο «πράσινος» Χρήστος Σπίρτζης έναντι του Νάσου Αθανασίου και του Π. Σκουρολιάκου!

Επίσης, εκτός Βουλής μένει ο Χρήστος Μπγιάλας (στη Λάρισα), ο Χρηστος Καραγιαννίδης στη Δράμα, αλλά και οι Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός στα Δωδεκάνησα.

Στο μεταξύ την μονοεδρική στη Ζάκυνθο χάνει ο πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής, ενώ στην Ηλεία χάνουν τη… θέση τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης!

Στο Ηράκλειο μάχη δίνουν για μια θέση οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Σπύρος Δανέλλης, οι οποίοι προσωρινά παραμένουν εκτός. Μεγάλες απώλειες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη. Στην Α' Θεσσαλονίκης προηγείται μεν η Κατερίνα Νοτοπούλου, ωστόσο στα… τάρταρα βρίσκονται οι Μάρκος Μπόλαρης, Τάσος Κουράκης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Στη Β' Θεσσαλονίκης χάνει την έδρα ο Δημήτρης Μάρδας από τη δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη.

Εκτός Βουλής μένει επίσης ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς, αλλά και η Φωτεινή Βάκη (Κέρκυρα). Στην Κοζάνη μεγάλη ήττα φαίνεται πως θα υποστούν πρώην βουλευτές  του κόμματος, όπως ο Γιάννης Θεοφύλακτος, ο Θέμις Μουμουλίδης, ο Μίμης Δημητριάδης, αλλά και ο Γιώργος Ντζιμάνης. Στις Κυκλάδες την έδρα του χάνει ο Νίκος Μανιός και στη Λέσβο ο Γ. Πάλλης.  Ελπίδες  διατηρεί η επίσης προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη για μια από τις δυο έδρες στη Μαγνήσια. Προς στιγμήν είναι τρίτη με πρώτο τον Α. Μεικόπουλο και δεύτερη την πρώην υπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου,

Στη Μεσσηνία τις έδρες του χάνουν ο πρώην διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας και η Παναγιώτη Κοζομπόλη καθώς πρώτος έρχεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Χάρης Τζαμακλής και Αστέριος Καστόρης.