«Παράθυρο» και για συνταγματική ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων

«Παράθυρο» και για συνταγματική ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ανοικτό πλέον είναι το ενδεχόμενο η ψήφος των αποδήμων να αποτυπώνεται και συνταγματικά, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης και από την στιγμή που το ΚΚΕ εμφανίζεται θετικό ως προς την κατοχύρωση του δικαιώματος των αποδήμων να ψηφίζουν, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει και το ενδεχόμενο η ρύθμιση να μην έχει μόνο νομοθετικά χαρακτηριστικά.

«Κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπό αυτή την εκδοχή, η αναβολή της  εκ των προτέρων συνταγματικής αναθεώρησης είναι πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός. Να κάνουμε τις βασικές παραχωρήσεις από τη βασική θέση που είχαμε εκφράσει προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε την αναβολή της της προγραμματισμένης για αύριο συζήτησης του άρθρου 54 περί εκλογικού νόμου και ψήφου αποδήμων. Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει παρέμβαση στον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, διαφώνησε ζητώντας δημόσιο και διαφανή διάλογο, ώστε «οι προτάσεις όλων να είναι στο φως και να μην προκαλείται η στρεβλή εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνεται». Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός των 101 βουλευτών ώστε να μπλοκαριστεί η ψήφος των αποδήμων.

Τελικά, η Επιτροπή αποφάσισε να μεταθέσει τη συζήτηση για το άρθρο 54 για τις αρχές Νοεμβρίου, ζητώντας παράλληλα παράταση των εργασιών της μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.