«Παγιδευμένος» ο Τσίπρας βλέπει τις εκλογές να έρχονται

«Παγιδευμένος» ο Τσίπρας βλέπει τις εκλογές να έρχονται

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Οδό διαφυγής αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας μια και εδώ και μερικά 24ωρα παραμένει εγκλωβισμένος, άγνωστο γιατί, από το φαινόμενο “Πολάκη”.

Εδώ και μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο, αγνοώντας το κόστος που εισπράττει τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του σε μία περίοδο που όλα δείχνουν ότι η χώρα μετράει αντίστροφα προς τις εκλογές.

Όποιος για παράδειγμα παρακολούθησε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, θα αντιλήφθηκε ότι ο πρωθυπουργός στήριξε πλήρως τον υπουργό του, ενώ εκ των υστέρων αναγκάστηκε τελικά να πάρει αποστάσεις, συνειδητοποιώντας ότι η απόλυτη ταύτιση μαζί του τον ζημιώνει πολιτικά.

Ακόμη κι αν στο τέλος της εβδομάδας, υπήρξαν διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου περί ενόχλησης του πρωθυπουργού για τις επιλογές Πολάκη, ο πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα τον διατηρεί στην καρέκλα του υπουργού Υγείας, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν το γιατί.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τη δική του τακτική επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί κάθε 24ωρο.  Ενδιαφέρον έχει το χρησμολόγιο των κινήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εβδομάδα που μας πέρασε:

- Δευτέρα

O πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών και τους πρότεινε να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση και η επιβράβευση όσων δανειοληπτών είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, όπως μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από τον Ελληνική Ένωση Τραπεζών και έτσι αμέσως μετά κάλεσε δημοσίως κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει στην ρύθμιση. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν άκουσε.

- Τρίτη

Την επόμενη μέρα ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο CNBC, ξεδιπλώνοντας πτυχές του οικονομικού του προγράμματος. Προανήγγειλε τη μείωση των φόρων από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης , επανέφερε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για μείωση των πλεονασμάτων μετά τον πρώτο χρόνο της επόμενης κυβέρνησης και δεσμεύθηκε δημόσια ότι θα διοχετεύει το 80% από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί και πάλι στη μείωση φόρων και εισφορών.

- Τετάρτη

Στα μέσα της εβδομάδας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε τα ονόματα των 15 νέων υποψήφιων ευρωβουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ διεκδικήσει την ψήφο σε εθνικές ή ευρωπαϊκές κάλπες. Σύμφωνα με συνεργάτες μάλιστα προχώρησε σε αυτή την κίνηση σκόπιμα προκειμένου τα πρόσωπα αυτά να έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των πιο γνωστών και έμπειρων στελεχών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες για να έχουν το χρόνο να τους γνωρίσουν οι πολίτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δύο από αυτούς προέρχονται από το Ποτάμι και μια από το στενό περιβάλλον του Γιάννη Μπουτάρη.

- Πέμπτη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με ειδικούς και φορείς για το ζήτημα των ναρκωτικών και πήρε θέση υπέρ της πρότασης για δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών τονίζοντας μάλιστα ότι εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ που εκμεταλλεύεται ακόμη και τα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα για μικροκομματικούς λόγους εκείνος θα στηρίξει τις κυβερνητικές προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Την ίδια μέρα λίγη ώρα αργότερα συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε και ως ένα ακόμη συμβολικό άνοιγμά στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

-Παρασκευή

Ο κ.Μητσοτάκης απευθύνθηκε στο νέο 150μελές διευρυμένο διαγραμματειακό όργανο της ΝΔ το οποίο κατεξοχήν σηματοδοτεί την ανανέωση και διεύρυνση του κόμματος. Στο πλαίσιο της ομιλίας του έδωσε οδηγίες για την τακτική του κόμματός του.

- Σάββατο

Το πρωί του Σαββάτου παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη μάχη που θα δώσει η ΝΔ κατά του καρκίνου με συγκεκριμένα μέτρα.

Σε μία περίοδο λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να μειώσει την δημοσκοπική απόσταση που τον χωρίζει από την ΝΔ και τις πληροφορίες να επιμένουν πως ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να ρίξει την πολιτική “ζαριά” που θα αφορά και στον χρόνο των εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου έχασε επί της ουσίας σε πολιτικό επίπεδο μία ακόμα εβδομάδα. Μπορεί αυτό για τους περισσότερους να μην λέει πολλά όμως για τα κυβερνητικά στελέχη κάθε μέρα που περνά δεν γυρίζει πίσω….