«Ναι μεν αλλά...» από ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Ναι μεν αλλά...» από ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Θετική επί της αρχής στη μείωση του ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου εκφράζοντας ενστάσεις σχετικά με το ποσοστό ελάφρυνσης, κυρίως προς τις μεγάλες περιουσίες. Ειδικότερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μικρά ρετουσαρίσματα» αναφερόμενη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο των 120 δόσεων όσο και του ΕΝΦΙΑ, ενώ κατήγγειλε ότι ο φόρος των ακινήτων «δείχνει μεροληψία προς τα υψηλά κλιμάκια». Ως εκ τούτου, δεν ξεκαθάρισε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το εν λόγω άρθρο, παραπέμποντας ουσιαστικά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ήτοι την ανακατανομή των συντελεστών έκπτωσης

Νωρίτερα, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι διατάξεις τόσο για την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, όσο και για τις βελτιώσεις που γίνονται στην υπαγωγή των 120 δόσεων είναι εξαιρετικά επείγουσες και κατά συνέπεια πρέπει να ψηφιστούν το ταχύτερο από τη Βουλή.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ) ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ) και ο  Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) ναι μεν συμφώνησαν, κάλεσαν όμως την κυβέρνηση να μην συνεχίσει αυτές τις διαδικασίες. Αντίθετα τόσο ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και Κρίτωνας Αρσένης (ΜεΡΑ25) διαφώνησαν, λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος το νομοσχέδιο να συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής τάχθηκε θετικά ως προς το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η θετική τους ψήφο είναι αυτονόητο. Από την πλευρά του ο Ν. Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι θα επιλέξουν το παρών ενώ η Ελληνική Λύση, μέσω του Β. Βιλιάρδου, ξεκαθάρισε ότι θα λάβει θέση μόλις «δούμε το πόρισμα της σημερινής επιτροπής».