«Ναι μεν αλλά» από Μητσοτάκη σε Ρέγκλινγκ

«Ναι μεν αλλά» από Μητσοτάκη σε Ρέγκλινγκ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως τα πράγματα αλλάζουν και οι συγκυρίες μεταβάλλονται. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών θα είναι διαφορετική και μακριά από όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κλάους Ρεγκλινκ δεν πρόκειται να κυριαρχήσει η λογική της διαπραγμάτευσης, η οποία έριχνε βαριά τη σκιά της σε όλες τις συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών και τεχνοκρατών της τρόικας από το 2010. Αντιθέτως αυτό που αναμένεται να επικρατήσει είναι το πνεύμα καλόπιστης ενημέρωσης, μία τελείως διαφορετική δηλαδή προσέγγιση.

Το liberal.gr γνωρίζει ότι από εδώ και στο εξής η στάση της νέας κυβέρνησης θα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν πρόκειται να δώσει την εντύπωση ή το περιθώριο στους θεσμούς να θεωρήσουν πως η κυβέρνηση έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του τετ α τετ με όλους τους τεχνοκράτες των θεσμών, αρχής γενομένης από τον κ. Ρέγκλινγκ, αναμένεται να πει «ναι» στις ποσοτικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, στέλνοντας όμως ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Oι θεσμοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής δεν την έχουν εκείνοι αλλά η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή αρνήθηκε να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης και με τις επιλογές που έκανε έδειξε ότι εν πίστευε σε αυτό που έκανε» έλεγε συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πραγματικά ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, για το οποίοι οι θεσμοί θα πρέπει να πειστούν, ενώ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κάνει και αυτοί λάθη.

«Είναι η πρώτη φορά που οι θεσμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα πλήρες ελληνικό πρόγραμμα και όχι η Ελλάδα να υποχρεωθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που της επιβλήθηκε» συμπλήρωνε με νόημα η ίδια πηγή, δίνοντας το στίγμα της τακτικής Μητσοτάκη.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ έχει εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν την έντονη ανησυχία του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαμηνύει πως το κύμα των υπό υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει το στόχο των πλεονασμάτων.

«Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» είναι η φράση που ακούγεται ολοένα και περισσότερα από το στόμα πολλών κυβερνητικών στελεχών, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εντός του Αυγούστου.