«Μπούμερανγκ» για το ΣΥΡΙΖΑ η συνταγματική αναθεώρηση

«Μπούμερανγκ» για το ΣΥΡΙΖΑ η συνταγματική αναθεώρηση

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τελικά μοιάζει τίποτα να μην του πηγαίνει καλά τους τελευταίους μήνες. Κανένας πολιτικός σχεδιασμός, καμία πολιτική πρωτοβουλία δε δείχνει να του βγαίνει, παρά τις όποιες επικοινωνιακές προσπάθειες καταβάλει. Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και μερικές μέρες επενδύει στο αφήγημα της συνταγματικής αναθεώρησης, επιδιώκοντας ουσιαστικά να εγκλωβίσει την αξιωματική αντιπολίτευση, θέτοντας τη δική του ατζέντα. Το κυβερνών κόμμα όμως φαίνεται πως είχε ως άξονα των κινήσεών του μία παραδοχή, η οποία αποδεικνύεται αίολη.

Η συνολική συμπεριφορά της κυβέρνησης λοιπόν δείχνει ότι υπήρχε η εκτίμηση πως η ΝΔ δε θα έπαιρνε μέρος στη συζήτηση περί αναθεώρησης του συντάγματος. Το παραπάνω συμπέρασμα εξάγουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας μέσα από τη θεσμική διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ματαίως επιδιώκει να βάλει ένα φρένο στον πολιτικό κατήφορο του ιδίου και της κυβέρνησης του” τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας την εικόνα που έχει αποκομίσει η ΝΔ από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να αναδιατάξει τα διλήμματα και τις αντιθέσεις μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, με μία πολιτική επιλογή, αυτή της εκκίνησης της συνταγματικής αναθεώρησης, που έχει ορισμένα “τρωτά” σημεία, ήδη από την πρώτη στιγμή που τίθεται το θέμα στο δημόσιο διάλογο.

Για παράδειγμα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκτεταμένη αναφορά στα δημοψηφίσματα και στη δυνατότητα,μέσα από τη συλλογή υπογραφών, οι πολίτες να προκαλούν δημοψηφίσματα ή αλλαγές νόμων. Ποιό κόμμα το υποστηρίζει αυτό; Το πολιτικό κόμμα που μέσα σε μία νύχτα αγνόησε τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2015.

Πολύ συζήτηση γίνεται για άρθρο 16 ζήτημα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι, στοιχείο το οποίο θα αποτελέσει μία από τις αιχμές του αντιπολιτευτικού λόγου , στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. “Είναι πραγματικά αδιανόητο η Ελλάδα να μην μπορεί να έχει ιδιωτικά Πανεπιστήμια όταν αυτό επιτρέπεται, όχι μόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά ακόμη και στη Βόρειο Κορέα.

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιανόητο να επικαλείται όποτε τον συμφέρει την πλειοψηφία των πολιτών και άλλοτε όχι. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 70% επιθυμούν την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων” τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο liberal.gr.

Όποια άποψη πάντως και αν έχει κανείς στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να μην αποδεχτεί το γεγονός ότι εξαιτίας της απουσίας ιδιωτικών πανεπιστημίων πολλοί νέοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα προκαλείται ζημιά στην οικονομία αφού από τη μια εξάγεται συνάλλαγμα και από την άλλη δεν επιτρέπεται να έρθουν στην Ελλάδα φοιτητές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία άμεσα, μέσα από τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης τους αλλά και έμμεσα, μέσα από το κοινωνικό κεφάλαιο που προσφέρουν.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι στο κυβερνών κόμμα δεν έχουν αντιληφθεί πως ενδέχεται να παγιδευτούν από την πορεία που έχει η λάβει η συζήτηση για τα προς αναθεώρηση άρθρα και να αναγκαστούν τελικά να ανοίξουν μερικά μόνο άρθρα.

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ μέσα από την ολοκληρωμένη πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ.Μητσοτάκης την ερχόμενη Τρίτη και η οποία θα αφορά σε άνοιγμα σειρά άρθρων, για τα οποία η κυβερνητική πλειοψηφία θα κληθεί να απαντήσει γιατί στέκεται απέναντι στην αναθεώρησή τους.