«Μπαίνουμε σε νέα εποχή», το αφήγημα της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση

«Μπαίνουμε σε νέα εποχή», το αφήγημα της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση

Του Γιάννη Σιδέρη

Γράφαμε χθες ότι η κυβέρνηση είχε στήσει «ηθικό - πολιτικό» ικρίωμα για την αντιπολίτευση, με την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση, και που απαγορεύει ακόμη και την κατοχή μετοχών γνωστών εταιριών.

Αρκετά αδίστακτο το σχέδιο, εγκλώβιζε υπέρ της κυβέρνησης, κάθε κίνηση της αντιπολίτευσης. Εάν τοποθετείτο αρνητικά θα κατηγορείτο από την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι υπερασπίζει αυτούς που - κατά τη συνήθη σπερμολογία «ποιος ξέρει τίνι τρόπω» - έχουν μετοχές σε εταιρίες, που κάνουν το… έγκλημα να μην έχουν έδρα την Ελλάδα! Αν καταψήφιζε ακόμη χειρότερα, αφού η αντιπολίτευση προστατεύει τους παρανόμως κατέχοντες. Πολύ περισσότερο η καταγγελία θα φούντωνε αν κάποιο κόμμα αποχωρούσε.

Μοιάζουν παράλογα αυτά, και θα ήταν, αν δεν υπήρχε μια κυβέρνηση που κυβερνά όχι δια έργου από της πρώτης αναλήψεώς στον θώκο (εδώ και ενάμισι χρόνο), αλλά δια της προπαγάνδας, απευθυνόμενη σε ένα κοινό που είχε ευήκοα τα ώτα προς αυτή – αν και προϊόντος του χρόνοι, αυτά κλείνουν.

Η ΝΔ διάλεξε μάλλον την χειρότερη οδό αντιμετώπισης του κυβερνητικού μακιαβελισμού, αυτή της διαφυγής, αφήνοντας στον κ. Τσίπρα την εύκολη δουλειά να ερμηνεύσει κατά το δοκούν την αποχώρησή της.

Βέβαια πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά το βράδυ, δείχνουν ότι ήταν επιβεβλημένη η αποχώρηση! Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, υπήρχαν βουλευτές που ήθελαν να ψηφίσουν την τροπολογία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, κόντρα στην κομματική γραμμή, θα ήταν καταστροφή για την ΝΔ – ωστόσο αν αληθεύουν οι πληροφορίες αποτυπώνεται ανάγλυφα το πρόβλημα που έχει η ΝΔ, η οποία χρειάζεται ασκήσεις ταχείας ενοποίησης.

Πάντως με την τροπή των πραγμάτων, είχε ανοιχτό το πεδίο η κυβέρνηση, ώστε να κατηγορήσει τη ΝΔ, λέγοντας ότι το έβαλε στα πόδια, καθώς «η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων του κ. Παπασταύρου». (σ.σ. έχει γίνει διαρκές αστείο στα social media: Για ο,τι και να κατηγορήσει κάποιος την κυβέρνηση, η απάντηση στελεχών και οπαδών της είναι: «Ναι, αλλά ο Παπασταύρου»

Ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει το… αφήγημα της επόμενης μέρας

Εξοπλισμένος ο πρωθυπουργός - και με αυτή την εύκολη επικοινωνιακή νίκη, αλλά κυρίως - με το θεωρούμενο ως σίγουρο κλείσιμο της αξιολόγησης, και την αναμενόμενη εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ., θα ξεδιπλώσει σήμερα το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο, το αφήγημα της «νέας εποχής» στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Θα αναφερθεί φυσικά στην περίλαμπρη νίκη της διαπραγμάτευσης κατά την οποία η κυβέρνηση δεν υποχώρησε (σ.σ. παρά μόνο για… 99 χρόνια!), και στην αναμενόμενη εκτίναξη του ελατηρίου της Οικονομίας. Θα προσδιορίσει τους μελλοντικούς στόχους μέσω ενός «οδικού άξονα», όπως τον ονομάζουν στο Μαξίμου. Αυτός θα αφορά:

Ανάπτυξη: Αυτή θα επέλθει μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το νέο νομικό πλαίσιο για τα Δημόσια Έργα, των «νέων χρηματοδοτικών Εργαλείων», τις αδήλωτες καταθέσεις, τον επαναπατρισμό καταθέσεων κλπ.

Κοινωνική Δικαιοσύνη και Προστασία: τα προαναφερθέντα θα συνδυαστούν, κατά την κυβερνητική διαβεβαίωση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διατήρηση των υπαρχόντων, βελτίωση των υποδομών Υγείας, προστασία των αδυνάτων, όσων έχουν χτυπηθεί τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης.

Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις: Αυτές αφορούν κυρίως την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και θα ανοίξουν το Φθινόπωρο, αφού υπάρξουν και σχετικές επεξεργασίες και προτάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς τους υπουργούς θα τονίσει ότι έπαψαν να βρίσκονται πλέον κάτω από την δαμόκλειο σπάθη της διαπραγμάτευσης, και ως εκ τούτου είναι ώρα πλέον να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους και να (απο)δείξουν την δυνατότητά τους για παραγωγή έργου, καθώς και ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Επίσκεψη Valls

Ο πρωθυπουργός, όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα έχει συνάντηση με τον γάλλο πρωθυπουργό M. Valls, ο οποίος έρχεται για διήμερη επίσκεψη, και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών, M. Sapin και τον υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων H. Desir.

Κατά το Μαξίμου η συνάντηση θα συνδράμει στην αναβαθμισμένη συνεργασία με την Ευρωζώνη, την προώθηση εναλλακτικών πολιτικών στην Ευρώπη, την οικονομική διπλωματία, την προώθηση επενδύσεων, αλλά και συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της δικαστικής συνδρομής, την αυξημένη παρουσία της Γαλλίας στη Frontex και την υπό ίδρυση Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, την αστυνομική συνεργασία σε θέματα trafficking, διακίνησης ναρκωτικών κλπ. Θα υπάρξει και εδώ «οδικός χάρτης».

Ωστόσο, υπάρχει και άλλη διάσταση στην επίσκεψη: Ο γάλλος πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να προσχωρήσει η συμφωνία παραχώρησης της Ελληνικής Εταιρίας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) στην γαλλική Alstom. Συμφωνία αρκετά προσοδοφόρα αφού αφορά και τους λοιπούς οργανισμούς σταθερής τροχιάς όπως είναι το τραμ, το Αττικό Μετρό και οι ΗΣΑΠ.