«Ισπανική υποχώρηση» για τον κ. Τσίπρα, αποδέχθηκε την ήττα

«Ισπανική υποχώρηση» για τον κ. Τσίπρα, αποδέχθηκε την ήττα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σήμα για οπισθοχώρηση και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο φαίνεται πως έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σχεδόν δέκα μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές.

Μπορεί μερικά 24ωρα πριν να είχε προσδώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κάλπη της 26ης Μαΐου, όμως στην συνέντευξή του στον Alpha ανέκρουσε πρύμναν και χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές μία δημοσκόπηση, η οποία απλώς όπως είπε θα δείξει τις τάσεις που επικρατούν στην κοινή γνώμη.

Με άλλα λόγια μέσα σε ελάχιστο χρόνο προχώρησε σε πλήρη αποκλιμάκωση μιας επιλογής υψηλού πολιτικού συμβολισμού, την οποία είχε παρουσιάσει ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου.

Η πραγματικά σημαντική μετατόπιση του κ. Τσίπρα και μάλιστα μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Το ενδιαφέρον ασφαλώς συγκεντρώνεται σε ένα μόνο ερώτημα:

Τι ώθησε τελικά τον πρωθυπουργό, γνωστό για τις μεγάλες πολιτικές του «ζαριές», στο να υπαναχωρήσει από τη δημόσια θέση που πήρε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας την περασμένη εβδομάδα;

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πραγματική αιτία που οδήγησε στην αλλαγή στρατηγικής, όμως δύο φαίνεται πως είναι τα πιο πιθανά σενάρια:

- Πρώτον, στο Μέγαρο Μαξίμου να έχουν στη διάθεσή τους μετρήσεις οι οποίες να μην αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και μεγαλοστομίες. Ο κ. Τσίπρας δηλαδή να έχει λίγο πολύ συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας, έστω και με μικρή διαφορά (στην καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ εκδοχή) και άρα στο πλαίσιο της πολιτικής αυτοσυντήρησης να έχει αποφασίσει να ρίξει τον πήχη.

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Σρόιτερ δεν θέλησε να αποκαλύψει το τί θα πράξει σε περίπτωση ήττας της 26ης Μαΐου.

«Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να χάσουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αλέξη Τσίπρα.

- Δεύτερον, ο πρωθυπουργός να έχει αντιληφθεί πλέον ότι πολύ δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανανεώσει την λαϊκή εντολή στις εθνικές εκλογές, μια και η ήττα στην εθνική κάλπη είναι περίπου δεδομένη.

Οπότε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το οποίο πιθανόν να έχει συμβιβαστεί, ο πρωθυπουργός απλώς θα θελήσει να πάει μέχρι τέλος την κυβερνητική πορεία προς τον Οκτώβριο αφήνοντας στην άκρη τις κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Σύμφωνα πάντως με όλες τις μετρήσεις που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία υπάρχει ένα ποιοτικό στοιχείο που συνεχίζει να δίνει τον τόνο στην προεκλογική μάχη. Ένα αρκετό σημαντικό ποσοστό, το 12% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές έχει ήδη αποφασίσει το τι θα πράξει στην επερχόμενη κάλπη.

200.000 ψηφοφόροι, που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι αυτή την φορά θα ψηφίσουν υπέρ της ΝΔ, στοιχείο που δεν προσφέρει χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πιο μυημένοι επί των δημοσκοπήσεων λένε μάλιστα ότι όποιο κόμμα εξουσίας δέχεται τις μεγαλύτερες απευθείας διαρροές από το έτερο κόμμα εξουσίας τότε αυτό είναι πάντα ο τελικός νικητής. Όλα αυτά βεβαίως μένουν να αποτυπωθούν στις κάλπες που έρχονται...