«Φλερτάρει» με την αυτοδυναμία η ΝΔ, η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ

«Φλερτάρει» με την αυτοδυναμία η ΝΔ, η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Εάν ισχύει αυτό που λένε ότι οι αριθμοί λένε συνήθως την αλήθεια, τότε και στην περίπτωση των επερχόμενων εκλογών (όποτε αυτές και αν τελικώς γίνουν) η εικόνα δείχνει να είναι παγιωμένη, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις των τελευταίων μηνών.

Η ΝΔ, από όποια πλευρά και αν το δεις, διατηρεί την πρώτη θέση με σημαντική διαφορά, με το δρόμο για την αυτοδυναμία να είναι ανοιχτός ασφαλώς υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επειδή λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται, ενδιαφέρον έχει να θυμηθούμε ότι πριν από έναν χρόνο, το Μέγαρο Μαξίμου είχε εξαπολύσει μία μεγάλη «χειμερινή αντεπίθεση», με στόχο την ανατροπή των αρνητικών για εκείνους πολιτικών τάσεων της περιόδου εκείνης. Όπλο τους πέρυσι όπως και φέτος η διανομή του υπερπλεονάσματος, την οποία μάλιστα είχε ανακοινώσει τότε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με διάγγελμά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα χρόνο μετά, η αντεπίθεση απεδείχθη ένα μεγαλοπρεπές «φιάσκο», καθώς η διαφορά των δύο κομμάτων όχι μόνο δεν μειώθηκε στο διάστημα αυτό, αλλά αντιθέτως έχει παγιωθεί εμφανίζοντας σε πολλές δημοσκοπήσεις και αυξητική τάση. Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο μάλιστα δίνει και αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία σε δημοσκοπικό επίπεδο η ΝΔ υπερέχει καθαρά και μάλιστα σε... βάθος χρόνου:

Με βάση τις πέντε μετρήσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εξήντα μέρες (Metron Analysis, Marc, Pulse, Alco, και Public Issue) η μεσοσταθμική διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σήμερα 0,4% αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου ανέβηκε από το 35,3% στο 36,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,8% σε μόλις 24,5%. Και όλα αυτά σε μία περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με κάθε τρόπο να αντιστρέψει τις εκλογικές τάσεις, εκκινώνοντας ουσιαστικά την μεγάλη του αντεπίθεση.

tabel1

Με βάση τα ίδια στοιχεία, προκύπτει μία ακόμα πιο προβληματική παράμετρος για το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Μία παράμετρος που έχει ευθεία αναφορά στον κ.Τσίπρα. Η διαφορά των δύο πολιτικών αρχηγών τόσο στην δημοτικότητά τους, όσο και στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία είναι συντριπτική και διαρκώς αυξανόμενη υπέρ του προέδρου της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 2018, ο μέσος όρος των τεσσάρων δημοσκοπήσεων έδειχνε τη διαφορά των δύο πολιτικών αρχηγών στο 9,2%, ενώ πλέον έχει ανέβει στο 13,2%. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η διαφορά αυτή είναι μεγαλύτερη από την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, το οποίο σημαίνει ότι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει στο κόμμα του, ο δε Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται στον στενό κομματικό του πυρήνα, εξελισσόμενος στην «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι για πρώτη φορά από τότε που μετράται ο συγκεκριμένος δείκτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερτερεί σταθερά και για μεγάλο χρονικό διάστημα του εν ενεργεία πρωθυπουργού. Ακόμα και σε περιπτώσεις που η αντιπολίτευση είχε εκλογικό προβάδισμα, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός υπερείχε του αντιπάλου του. Την τελευταία διετία έχουμε πλήρη αντιστροφή αυτής της δημοσκοπικής άτυπης «παράδοσης».

table2

- Το αφήγημα Τσίπρα προσκρούει στην πραγματικότητα. Την ώρα που εκείνος θριαμβολογεί ότι έχει επανέλθει η κανονικότητα, ο δείκτης απαισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μεγαλώνει και πάλι στους πολίτες. Και αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, οι πολίτες ζουν τις συνέπειες των επιλογών του και δεν πείθονται από το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η οικονομία ανακάμπτει

- Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερα χρόνια παρέλαβε μια οικονομία που έβγαινε από την κρίση και είχε ήδη θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα. Και μετά από 4 χρόνια ο απολογισμός είναι τραγικός:

- Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας συνεχώς υποχωρεί -έχασε άλλες 4 θέσεις φέτος.

- Το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 60% από το τέλος του 2014.

- Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες.

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και δεν υπάρχουν πλέον δανειακοί πόροι για την αποπληρωμή τους.

- Οι καταθέσεις των ιδιωτών είτε έχουν εξανεμισθεί, είτε παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος: Από τις αρχές του 2015 έχουν χαθεί πάνω 25 δισεκατομμύρια ευρώ

- Τα 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελήφθησαν μέτρα πάνω από 10 δις ευρώ. Στο τέλος της θητείας τους επιστρέφουν το 1. Όταν επί 4 χρόνια παίρνεις από τους πολίτες 10 και προεκλογικά επιστρέφεις το 1, κανείς δεν πρόκειται να σε χειροκροτήσει, όπως λένε χαρακτηριστικά.

- Ο Τσίπρας είναι πλέον – όπως τον χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «κουτσή πάπια», μια και ό,τι επιχειρεί του γυρίζει μπούμερανγκ. Με το Σκοπιανό πόνταρε στη διάλυση της ΝΔ και στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και τελικά κοντεύει να διαλυθεί η δική του.Η σκανδαλολογία όχι μόνο δεν του απέδωσε τίποτα, αλλά αντιθέτως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα κυβερνητικά σκάνδαλα έρχονται στη δημοσιότητα. Η συμφωνία με τη Εκκλησία εξελίχθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο. Η Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία τόσα έλεγε ότι ποντάρει, εξελίσσεται σε μίζερη και φοβική.

Την ίδια ώρα στην ΝΔ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στην λογική υιοθέτησης της κυβερνητικής ατζέντας και σημειώνουν ότι θα επιμείνουν στο θετικό τους αφήγημα. Στο πλαίσιο αυτό, στα μέσα Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο του κόμματος όπου θα παρουσιαστούν όχι μόνον οι προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλά και οι κυβερνητικές προτεραιότητες της ΝΔ. Ήδη παρουσιάστηκε το γαλάζιο σχέδιο για την Παιδεία, ενώ ακολουθεί το αντίστοιχο για την Υγεία.

Ακολουθούν τα πλήρη στοιχεία των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: