«Βγήκαμε» από το μνημόνιο, αρχίζει το σκληρό ροκ

«Βγήκαμε» από το μνημόνιο, αρχίζει το σκληρό ροκ

Του Γιάννη Σιδέρη

Επίσημη πρώτη σήμερα του νέου υπουργικού συμβουλίου, διανθισμένου με τη νέα συλλογή προσχωρησάντων (Κατερίνα, Μαριλίζα, Μυρσίνη). Πέραν των γνωστών εκφράσεων που έχουν τη μορφή… πρωτοκόλλου (ήτοι των πρωθυπουργικών παραινέσεων για εργατικότητα, υπηρέτηση του πολίτη, συνέπεια, λογοδοσία), θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ευφρόσυνο κλίμα, ότι η Χώρα αλλάζει σελίδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως απελευθερωτής μας, μας απάλλαξε από τα μνημόνια που οι άλλοι μας σκλάβωσαν.

Ηδη η κα Ξενογιαννακοπούλου, σαν έτοιμη από καιρό, αιτιολόγησε την προσχώρησή της, αναφερόμενη και στο γεγονός ότι «η χώρα γυρίζει σελίδα αυτή την περίοδο μετά από 10 πολύ δύσκολα χρόνια».

«Νέα σελίδα» κατά την κυβέρνηση σημαίνει ότι η χώρα απελευθερώνεται από τους δανειστές και αποκτά το αυτεξούσιον του προγραμματισμού της. Φυσικά είναι μια fake εντύπωση αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν διστάζει να διαψεύσει ή να παραποιήσει την πραγματικότητα, επ' ωφελεία της.

Ενόψει τη ΔΕΘ συνθέτει το κοινωνικό της προφίλ, στρέφοντας το ενδιαφέρον στα κοινωνικά σύνολα που αδικήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Προς τούτο θα παρουσιάσει ως δικές της κατακτήσεις, τα μέτρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει να ισχύσουν με το τέλος των μνημονίων, όπως ας πούμε οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (τις οποίες η κυβέρνηση ακυρώνει εν ουσία, εναποθέτοντάς τες στην καλή προαίρεση ων εργοδοτών), ή στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα προσπαθεί να ανασταλεί για ένα χρόνο η περικοπή των συντάξεων (δηλαδή για χρονικό σημείο μετά τις εκλογές), προκειμένου να το παρουσιάσει στους συνταξιούχους ως νίκη και ασίγαστο ενδιαφέρον για την ευημερία τους, παρότι ήδη κατά τη διάρκεια της θητείας τους έχουν προβεί σε 21 μειώσεις! Εάν το κατορθώσει η νίκη θα είναι διπλή. Αφενός θα πιστωθεί ή ίδια το μέτρο, αφετέρου θα το χρεωθεί η επόμενη κυβέρνηση την οποία τότε θα καταγγέλλει.

Με το πλεόνασμα από την αιματηρή υπερφορολόγηση που κάποτε κατήγγειλε, προετοιμάζει το επίδομα ελεημοσύνης σε κατηγορίες συμπολιτών μας, την στιγμή που 35.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Παράλληλα με το «κοινωνικό πρόσωπο» που θα προβάλει προς τον λαό, σε πολιτικό επίπεδο θα επιτείνει την επιθετική της συμπεριφορά προς τον χώρο τη Κεντροαριστεράς, επιθυμώντας δήθεν να χτίσει πολιτικές συμμαχίες (και στην ουσία για να καταγγείλει το πολιτικό της προσωπικό και να αφομοιώσει την κοινωνική της βάση).

Είναι χαρακτηριστικών ότι ο Νίκος Παππάς, δήλωσε στο ράδιο «24/7», πως η διεύρυνση, πέρα από προτεραιότητα για την κυβέρνηση, πρέπει να αποτελέσει και στόχο για το κόμμα. Χρειάζεται είπε ένα διαρκές άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία, προγραμματικό αλλά και σε επίπεδο προσώπων… Πρότεινε δε να επεκταθεί η κομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία τοπικών «κύκλων φίλων» όπου θα συζητούνται τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία (όχι, δεν πρότεινε συζήτηση μετά τείου).

Ήταν δε και μεγάθυμος. Διαβεβαίωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να παραβλέψουν ακόμα και ύβρεις (!) προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες για τη χώρα συμμαχίες. Μεγάλη… θυσία, πανεύκολα πραγματοποιήσιμη. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, από την εποχή που ο Αντρέας είπε τον Μησοτάκη «εφιάλτη», δεν έχει βρίσει έκτοτε τους αντιπάλους του. Παρομοίως και ο χώρος της Δεξιάς όπως και του ΚΚΕ, έχουν επιδείξει πολιτικό πολιτισμό, δυσανάλογα ανεκτικό για τις βρισιές που έχουν εισπράξει και εξακολουθούν να εισπράττουν από εύοσμες προσωπικές ιστοσελίδες κάποιων επιφανών μελών του κυβερνητικού απαράτ.

Η πίεση προς τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο θα αυξηθεί στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι αυτός ανακάμπτει - αν δείξουν - καθότι τα ποσοστά των δύο χώρων είναι αλληλένδετα. Οπότε πέραν του ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον, αναμένεται να διεξαχθεί χωρίς κανόνες), θα διεξαχθεί και ένας δεύτερος, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Θα είναι και αυτός σκληρός με το ΣΥΡΙΖΑ να διαστρέφει, όπως ήδη κάνει, όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που ελήφθησαν για την παραμονή τη χώρας στην ΕΕ.

Δεν μεροληπτούμε και δεν μας διακατέχει καμία προκατάληψη. Η ιστορία των τελευταίων χρόνων αυτό καταδεικνύει. Αρκεί να θυμηθούμε τους καιρούς της ψεύτικης - όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων – αγανάκτησης, ή το Καλοκαίρι του ''15. Τότε που οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα στο μέγαρο Μαξίμου υπόσχονταν στον κ. Τσίπρα να ψηφίσουν το μνημόνιό του, και πριν αυτοί αναχωρήσουν, οι άνθρωποί του διέδιδαν πως πρόκειται για «Τρόϊκα Εσωτερικού»!

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστούν για ανορθόδοξο πόλεμο, ο οποίος - με σποραδικά πυρά προς το παρόν – έχει ήδη αρχίσει.