Ιράν: "Αξιοθαύμαστη" η νίκη στην Παλμύρα

Ιράν: "Αξιοθαύμαστη" η νίκη στην Παλμύρα

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις δεν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση του συριακού στρατού για την εκδίωξη των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την πόλη της Παλμύρας, αλλά η ρωσική πολεμική αεροπορία στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

"Μιλάμε για την αεροπορική υποστήριξη με τα αεροσκάφη μας. Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις εκεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ. "Μετά την αποχώρηση μέρους των στρατευμάτων μας από τη Συρία, οι μονάδες της πολεμικής αεροπορίας παραμένουν σε δύο βάσεις --στη Χμέιμιμ και την Ταρτούς-- και θα συνεχίσουν να πολεμούν τρομοκρατικές οργανώσεις, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την επιχείρηση του συριακού στρατού".

Παράλληλα σήμερα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Sputnik μετέδωσαν ότι ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν επισκέφθηκε τη Μόσχα στις αρχές Μαρτίου, επικαλούμενα δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας αρμόδιου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ''Ολεγκ Σιρομολότοφ.

Ο Μπρέναν είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις στη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και η επίσκεψή του δεν είχε σχέση με την απόφαση της Μόσχας να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα ο Μπρέναν δεν είχε επαφές με το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα το Ιράν, βασικός σύμμαχος της Συρίας, συνεχάρη τη Δαμασκό για την "αξιοθαύμαστη" νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στην Παλμύρα, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA που επικαλείται μήνυμα προς τον πρόεδρο ''Ασαντ του Αλί Σαμχανί, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οργάνου που υπάγεται στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζαμπέρ Ανσαρί δήλωσε ότι "η Συρία προχωρά αποφασιστικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας η οποία οριστικά πλέον δεν θα έχει θέση στην περιοχή", μιλώντας στο αραβόφωνο δίκτυο al-Alam της δημόσιας ιρανικής τηλεόρασης Irib. Ο Ανσαρί διαβεβαίωσε ότι "το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, στο Ιράκ και στις (άλλες) χώρες που εκτίθενται στην απειλή αυτή".

Ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι πολύ καλή στη Συρία" μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

Oι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ με την αποστολή "στρατιωτικών συμβούλων", που είναι επίσης παρόντες στο Ιράκ στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων. "Εθελοντές" Ιρανοί, Ιρακινοί, Αφγανοί ή Πακιστανοί πολεμούν επίσης στις δύο χώρες.

Η αρχαία πόλη, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών που περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της ''Unesco, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους τον Μάιο του 2015. Η πόλη ανακαταλήφθηκε χθες από τον συριακό στρατό, έπειτα από σφοδρές μάχες 20 ημερών και την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ