Ιράν - Ιράκ: Κύματα διαδηλώσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας

Ιράν - Ιράκ: Κύματα διαδηλώσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας

Tουλάχιστον 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη κατά της Σαουδικής Αραβίας που προχώρησε στην εκτέλεση ενός σιίτη θρησκευτικού ηγέτη και διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν έπειτα από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των διπλωματικών αντιπροσωπειών της, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του ιμάμη Χουσέιν και οι συμμετέχοντες άρχισαν να αποδοκιμάζουν την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Το Σάββατο οι σαουδαραβικές αρχές εκτέλεσαν τον επιφανή σιίτη ιερωμένο Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ, πυροδοτώντας κύματα διαδηλώσεων σιιτών σε πολλές χώρες της περιοχής.

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δύο χωρών που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να πυρποληθεί στο Ιράν καθώς αναγράφεται σ'' αυτή μια αραβική επιγραφή από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Ορισμένοι από το πλήθος αποδοκίμασαν τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ο οποίος, σύμφωνα με εκείνους, έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία να διαρρήξει τις σχέσεις με το Ριάντ.

Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποίησαν επίσης διαδήλωση οι έμποροι στην αγορά της Τεχεράνης για να διατυπώσουν την οργή τους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Ιράκ

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σήμερα στη Βαγδάτη και σε πόλεις με σιιτικό πληθυσμό στο νότιο Ιράκ καταδικάζοντας την εκτέλεση του αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Νιμρ και συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη, μια πολύ καλά φυλασσόμενη συνοικία όπου βρίσκονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, μεταξύ αυτών η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας που ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία της πριν από λίγες ημέρες.

Η αστυνομία απώθησε με τη βία μια ομάδα που προσπάθησε να παραβιάσει τα συρματοπλέγματα ενώ φώναζε το σύνθημα «καταραμένοι, καταραμένοι να είστε αλ Σαούντ!».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στην Βασόρα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Ιράκ, και στις σιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα.

«Η δολοφονία του σεΐχη Νιμρ είναι η αρχή της πτώσης σας» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Κερμπάλα, ενώ μετέφεραν ένα φέρετρο αναπαριστώντας την κηδεία του ιερωμένου.

Στη Βασόρα οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα οποία καλούσαν τους κατοίκους της πόλης, τους εμπόρους και την κυβέρνηση να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ