ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο διάταγμα του B. Obama που ανέστειλε τις απελάσεις παράνομων μεταναστών

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο διάταγμα του B. Obama που ανέστειλε τις απελάσεις παράνομων μεταναστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να εξετάσει, μέχρι τον Ιούνιο, κατά πόσο είναι σύννομο το εμβληματικό μέτρο του προέδρου B. Obama με το οποίο προστατεύονται περισσότερα από 4 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες από την απέλαση από τη χώρα.

Οι εννέα δικαστές έλαβαν την απόφαση αυτή σε συνεδρίασή τους, κεκλεισμένων των θυρών. Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που προβάλλουν περισσότερο στην προεκλογική εκστρατεία τους οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις φετινές προεδρικές εκλογές.

Αποφασισμένος να παρακάμψει το Κογκρέσο, το οποίο κατηγορούσε για αδράνεια, ο πρόεδρος B. Obama είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2014 την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που έδιναν μια "ανάσα" σε χιλιάδες ανθρώπους που απειλούνταν άμεσα με απέλαση. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Μεξικανοί που βρίσκονταν παράνομα στις ΗΠΑ.

Ο B. Obama, που είχε αναγάγει το μεταναστευτικό σε βασική προτεραιότητά του ήδη από την πρώτη θητεία του, αποφάσισε, δύο χρόνια πριν λήξει και η δεύτερη θητεία του, να καταφύγει σε διατάγματα, όπως το έκανε και πρόσφατα στο θέμα της οπλοκατοχής.

Όμως 26 Πολιτείες —σε όλες σχεδόν έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί— αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική του και ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι ο πρόεδρος υπερέβη τα δικαιώματά του παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν διευκρίνισε το πότε θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό. Η απόφασή τους ωστόσο θα ανακοινωθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Το γεγονός ωστόσο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα θεωρείται νίκη για την πρόεδρο B. Obama.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ