ΗΠΑ: Οι βομβαρδισμοί του συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία εναντίον του ΙΚ σκότωσαν άλλους οκτώ αμάχους

ΗΠΑ: Οι βομβαρδισμοί του συνασπισμού σε Ιράκ και Συρία εναντίον του ΙΚ σκότωσαν άλλους οκτώ αμάχους

Το σύνολο των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιχειρήσεις του εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας ανέρχεται πλέον σε 14, καθώς ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι διαπιστώθηκε πως οκτώ ακόμη άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές πέρυσι.

Η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), η οποία είναι η αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε σήμερα ότι πέντε αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ και στη Συρία οι οποίοι εξαπολύθηκαν από τον Απρίλιο ως και τον Ιούλιο πέρυσι «πιθανόν προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ αμάχων και τραυμάτισαν άλλα τρία πρόσωπα».

Ο διεθνής συνασπισμός δεν αναγνωρίζει θύματα μεταξύ των αμάχων στις επιδρομές του παρά μόνο έπειτα από διεξοδικές έρευνες που διαρκούν μήνες.

Είχε ήδη παραδεχθεί τον θάνατο τεσσάρων αμάχων σε ένα σημείο ελέγχου στη Χάτρα, στο Ιράκ, και δύο παιδιών τον Νοέμβριο στη Χάρεμ, στη Συρία.

Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός κάνει λόγο για δύο αμάχους νεκρούς στη Χουάιτζα, αλλά και έξι νεκρούς αμάχους στη Σολούκ και στη Ράκα.

«Λυπούμεθα βαθιά για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν ακούσια σε αυτά τα πλήγματα», ανέφερε η USCENTCOM σε ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών που αναγνωρίζεται από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος κάνει ανακοινώσεις εξ ονόματος του συνασπισμού, ότι έχουν υπάρξει θύματα μεταξύ των αμάχων.

Η Ουάσινγκτον διατείνεται ότι ο συνασπισμός κάνει βομβαρδισμούς ακριβείας, κάτι που αντιπαραβάλλει με τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία, που γίνονται με συμβατικά όπλα και σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό προκαλούν πολύ περισσότερα θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Αλλά ο συνασπισμός έχει κατηγορηθεί ότι υποτιμά τον αριθμό των αμάχων που πεθαίνουν στους βομβαρδισμούς που εξαπολύει.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Airwars, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και συνθέτει πληροφορίες που είναι δημόσια προσβάσιμες, εκτιμά ότι τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού είναι στην πραγματικότητα εκατοντάδες, πιθανόν ξεπερνούν τους χίλιους.

Τον Νοέμβριο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε εκτιμήσει ότι 226 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην επικράτεια της Συρίας από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τα τέλη του Οκτωβρίου του 2015. Ο συνασπισμός έχει εξαπολύσει 9.560 αεροπορικά πλήγματα σε Ιράκ και Συρία από το καλοκαίρι του 2014 και διατείνεται ότι το 97% από αυτές έπληξε τον εκάστοτε στόχο.

Από την έναρξη της εκστρατείας έχουν γίνει 120 καταγγελίες για θύματα μεταξύ των αμάχων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος της USCENTCOM. Από αυτές, σε σχεδόν τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων το Πεντάγωνο έκρινε ότι επρόκειτο για αναξιόπιστες πληροφορίες, αλλά για τις υπόλοιπες αποφάσισε να διεξαχθούν έρευνες, οι 14 από τις οποίες είναι ακόμη σε εξέλιξη, διευκρίνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ