ΗΠΑ: Ο D. Trump και οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων έκαναν ένα πρώτο βήμα προς την "επανένωση"

ΗΠΑ: Ο D. Trump και οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων έκαναν ένα πρώτο βήμα προς την "επανένωση"

O υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής του κόμματός του με τους οποίους έδωσαν ώθηση σε μια διαδικασία επανένωσης κι ενώ οι συντηρητικοί επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο με στόχο να εμποδίσουν την Χίλαρι Κλίντον να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο.

«Αν και είμαστε ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τις διαφορές μας, διαπιστώσαμε ότι έχουμε πολλά πεδία κατανόησης» επισήμαναν σε μία κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Πολ Ράιαν, ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ρεπουμπλικάνων που είχε έως σήμερα κρατήσει αποστάσεις από τον επικρατέστερο διεκδικητή του χρίσματος.

«Ήταν η πρώτη μας συνάντηση, όμως πρόκειται για ένα βήμα πολύ θετικό προς την επανένωση» υπογράμμισαν τα δύο στελέχη.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν επιπλέον τέσσερα χρόνια ενός Λευκού Οίκου τύπου Ομπάμα, αυτό ακριβώς που αντιπροσωπεύει η Χίλαρι Κλίντον. Για αυτό ακριβώς είναι κρίσιμο οι Ρεπουμπλικάνοι να ενωθούν με επίκεντρο τις κοινές μας αξίες, να προωθήσουν ένα συντηρητικό πρόγραμμα και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσουν αυτό το φθινόπωρο» πρόσθεσαν οι δύο άνδρες, που δεν έκρυβαν την βούλησή τους να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να μετριάσουν τις διαφορές τους- τουλάχιστον δημοσίως- ακόμα κι αν ο Πολ Ράιαν δεν έχει επίσημα δηλώσει ότι στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπό τον πρόεδρο του κόμματος Ράινς Πρίμπους, ο οποίος τελικά τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνάντηση μαγνήτισε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης αλλά και απλών πολιτών. Δεκάδες δημοσιογράφοι και διαδηλωτές του Δημοκρατικού Κόμματος περικύκλωσαν το κτίριο, που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο, όπου ο μεγιστάνας συναντήθηκε επίσης με άλλους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αργότερα ο δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος επίσης δήλωσε χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό ότι στηρίζει τον νικητή των προκριματικών.

Ο επιχειρηματίας δεν αναζητά απλά να εξασφαλίσει ένα όμορφο στιγμιότυπο με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι διαφορές άλλωστε είναι πολύ βαθιές και τα διακυβεύματα τεράστια -οικονομικού ενδιαφέροντος- καθώς το κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια- αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι θα χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η αντίσταση του Πολ Ράιαν, του άνδρα που ανέλαβε να εκσυγχρονίσει την εικόνα του συντηρητικού κόμματος τον Οκτώβριο, θεωρείται πρόβλημα, καθώς εκείνος θα προεδρεύσει στο Συνέδριο για το χρίσμα που θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ το διάστημα από την 18η ως την 21η Ιουλίου.

Η συμφιλίωση θα πάρει χρόνο, σημείωσε ο Ράιαν. «Δεν θα επιτευχθεί σε διάστημα 45 λεπτών» υπογράμμισε σήμερα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Ωστόσο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων επέμεινε επανειλημμένα ότι αισθάνεται «ενθαρρυμένος» από τη συνάντηση.

Υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες καταρχάς συζήτησαν περί αξιών, όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ερμηνεία του Συντάγματος, η άμβλωση και ο ρόλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε τους σπόρους της ενότητας, με στόχο να γεφυρώσουμε το χάσμα των διαφορών μας» σημείωσε ο Πολ Ράιαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ