ΗΠΑ: Αξιωματούχοι ανησυχούν  ότι το «επιπόλαιο» ύφος του D. Trump μπορεί να επιφέρει κινδύνους στην εθνική ασφάλεια

ΗΠΑ: Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το «επιπόλαιο» ύφος του D. Trump μπορεί να επιφέρει κινδύνους στην εθνική ασφάλεια

Ένας αριθμός αξιωματούχων της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν ότι «το βιαστικό και επιπόλαιο» ύφος του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιφέρει κινδύνους στην εθνική ασφάλεια της χώρας, καθώς προετοιμάζονται να προβούν στην καθιερωμένη προεκλογική ενημέρωση του, μόλις ο μεγιστάνας χριστεί επισήμως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Οκτώ ανώτεροι αξιωματούχοι ασφάλειας εξέφρασαν με δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τις ανησυχίες τους σχετικά με την ενημέρωση του Τραμπ, που οι θρασείς και απρόβλεπτοι τρόποι που καθιέρωσε στην εκστρατεία του, καλλιέργησαν την εικόνα ενός αντάρτη υποψηφίου.

Παρά τις ανησυχίες τους, οι αξιωματούχοι επισήμαναν πως η ενημέρωση –που εμπεριέχει «άκρως απόρρητες» πληροφορίες– και παραχωρείται προς τον κάθε υποψήφιο, δεν θα παρεκκλίνει από την συνήθη μορφή της, προς αποφυγή οποιασδήποτε υπόνοιας μεροληψίας.

Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους ζήτησαν να μην κατονομαστούν για να συζητήσουν ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι ανέφεραν πως το σκάνδαλο για την χρήση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την Χίλαρι Κλίντον εγείρει επίσης ανησυχίες για τους χειρισμούς της σε ευαίσθητες πληροφορίες. Η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών είναι αντιμέτωπη με μια έρευνα του FBI κατά πόσον το επίπεδο της ασφάλειας διακυβεύτηκε και η νομοθεσία παραβιάστηκε από την ίδια σχετικά με μια σειρά e-mail που στάλθηκαν, λήφθηκαν ή μεταδόθηκαν από μία ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση και έναν ιδιωτικό σέρβερ (υπολογιστή), που διατηρούσε η Κλίντον όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών (2009-2013).

«Ο μόνος υποψήφιος που έχει αποδειχθεί ανίκανος για την χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών είναι η Χίλαρι Κλίντον», δήλωσε ο Μάικλ Σορτ, εκπρόσωπος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων. «Εάν για κάποιον πρέπει να ανησυχούν, αυτή είναι η Χίλαρι Κλίντον», συμπλήρωσε.

Όμως, η απουσία εμπειρίας του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το εκρηκτικό του στιλ και η άσημη ομάδα συμβούλων του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τον καθιστούν μια μοναδική περίπτωση, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ νευρικοί», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών και άλλοι αξιωματούχοι εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας επίσης προσπαθούν να καθορίσουν «ποιος στην ομάδα (του Τραμπ) είναι αξιόπιστος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν αντίστοιχη κατάσταση. Ποτέ», τόνισε.

Άλλοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν αυτές τις ανησυχίες, σημειώνοντας πως η παραδοσιακή ενημέρωση που δίνεται στους υποψηφίους, παρόλο που είναι διαβαθμισμένη ως άκρως απόρρητη, αποτελεί κυρίως μια ευρεία επισκόπηση θεμάτων εθνικής ασφάλειας και δεν περιλαμβάνει τα πλέον ευαίσθητα κυβερνητικά μυστικά αναφορικά με τις πηγές των μυστικών πληροφοριών και τις επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις απόψεις και την πολιτική που ακολουθεί το γραφείο του Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος θα κάνει αυτοπροσώπως τις ενημερώσεις και στους δύο υποψηφίους, τονίζουν πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει τις όποιες υπόνοιες πολιτικής μεροληψίας ή προτίμησης.

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, οι υπηρεσίες πληροφορίων σκοπεύουν να ακολουθήσουν προγενέστερη πρακτική και να δώσουν πανομοιότυπες ενημερώσεις και στους δύο υποψηφίους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ