«Ηλεκτρονικά η αίτηση για την προστασία της 1ης κατοικίας από τη Δευτέρα»

«Ηλεκτρονικά η αίτηση για την προστασία της 1ης κατοικίας από τη Δευτέρα»

Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Δευτέρα ξεκινάει η κατάθεση των αιτήσεων για την προστασία της 1ης κατοικίας, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν η διαδικασία και οι ενδιαφερόμενοι από τη γραφειοκρατία του νομικού πλαισίου που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε πάνελ εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη προχθές με το συναρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ.

Όπως τόνισε η ρύθμιση για την προστασία της 1ης κατοικίας λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς οι πολίτες να χρειάζεται να προσκομίσουν απολύτως κανένα έγγραφο στην τράπεζα ακριβώς για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλοι όσοι δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον υπουργό με αυτόν τον τρόπο θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία, καθώς λόγω της γραφειοκρατίας που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι στιγμής από τις 17.442 αιτήσεις, έχει γίνει ρύθμιση σε μόλις 2 δανειολήπτες, ενώ μόλις 30 έχουν υποβάλλει αίτηση.

«Έτσι όπως έφτιαξαν τον λεγόμενο «Νόμο Φλαμπουράρη» για την προστασία της 1ης κατοικίας, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, είχαν υποβληθεί μέχρι χθες αιτήσεις από 17.442 συμπολίτες μας, εκ των οποίων μόνο για 30 αιτήσεις είχε υποβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και απ' αυτές μόλις σε 2 έχει γίνει ρύθμιση ακριβώς λόγω της γραφειοκρατίας που έχει νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο Ελληνικό τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει μεταβιβαστεί στον επενδυτή. «Ο στόχος είναι μέχρι τέλους του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο στον επενδυτή, τη ΛΑΜΔΑ Development, και να καταβληθεί η προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και μετά είναι θέμα του ιδιώτη αλλά όταν κάποιος καταβάλλει 300 εκατομμύρια ευρώ, έχει την πίεση του χρόνου και συμφέρον να ξεκινήσουν τα έργα», επισήμανε