Η τραγική επιλογή του εκβιασμού στο προσφυγικό ζήτημα

Η τραγική επιλογή του εκβιασμού στο προσφυγικό ζήτημα

Μπορεί το προσφυγικό πρόβλημα να "παίξει" σαν χαρτί διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς τις επόμενες εβδομάδες; Σε μία μερίδα κυβερνητικών στελεχών οι ιδέες που έχουν διαμορφωθεί συγκλίνουν στο οτι αυτή είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για ένα αποτελεσματικό εκβιασμό της άλλης πλευράς.

Προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται να μην έχουν υιοθετήσει την συγκεκριμένη θέση παρ'' ότι κανείς δεν την έχει απορρίψει.

Μάλιστα το φλερτ με την συγκεκριμένη θέση εκτιμάται ότι μπορεί να δοκιμασθεί μέσα στον Ιανουάριο, σχεδόν παράλληλα με την έναρξη των συζητήσεων για την αξιολόγηση.

Θεωρείται δε ως ευκαιρία να δοκιμασθεί η δυνατότητα αυτή στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νταβός και στις επαφές που θα έχει εκεί με την παρουσία του εξ απορρήτων του, υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Στο ΥΠΕΞ αν και υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την υιοθέτηση αυτής της τακτικής, επίσης δεν έχουν εκφρασθεί απορριπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, στην πρακτική αυτή εμφανίζεται απολύτως αντίθετη η πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Δραγασάκη, το επιτελείο του οποίου εκτιμά ότι η επιδίωξη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας με το Βερολίνο στην υπόθεση της προσφυγικής κρίσης, είναι απόλυτος όρος για την ομαλή δρομολόγηση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι την άνοιξη.

Κρίνεται μάλιστα ότι οποιαδήποτε επιστροφή σε τακτικές εκβιασμού θα μπορούσε να προκαλέσει την ανατροπή του κλίματος που έχει οικοδομηθεί και στο οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει την πρακτική της, όσον αφορά την συνέχεια υλοποίησης του τρίτου προγράμματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, στους οποίους το liberal.gr έθεσε το ερώτημα για το αν το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να αποτελέσει χαρτί πίεσης και εκβιασμού για μία πιο χαλαρή στάση από την πλευρά των θεσμών.

Η απάντηση είναι ότι αυτή η τακτική επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα, καθώς μία τέτοια στάση θα τροφοδοτούσε αμέσως με ισχυρά επιχειρήματα αποκλεισμού ή έστω προσωρινής ή μερικής παύσης της συμμετοχής της Ελλάδας στο Schengen.

Αυτό, σε ένα περιβάλλον στο οποίο διευρύνονται λόγω Μ. Βρετανίας οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεχίσει στην σημερινή αρχιτεκτονική της, θα ήταν μία τραγική επιλογή με συνέπειες χειρότερες από εκείνες του 2015 για την Ελλάδα.

Μαριάνθη Θεοδοσίου