Η Τουλουπάκη ζήτησε να πω αυτά που ήθελε  - Ο τζίρος της Novartis αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

Η Τουλουπάκη ζήτησε να πω αυτά που ήθελε - Ο τζίρος της Novartis αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis, Κ. Φρουζής, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την προανακριτική επιτροπή. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων. Τότε, όπως είπε, ήταν χαρούμενος που καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Μάλιστα, πριν το 2015 φέρεται να έχει συναντηθεί 3 φορές με τον Γιώργο Σταθάκη καθώς επίσης και με τον πρώην Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ενώ αποκάλυψε ότι είχε βρεθεί ακόμα και στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή». Υπογράμμισε με νόημα «ότι δεν είχε καμία ενοχή» για να τους δει.

Σε ό,τι αφορά τις δήθεν συναντήσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τόνισε ότι δεν τον συνάντησε ποτέ κατά μόνας ούτε φυσικά μετέφερε προς αυτόν κάτι τροχήλατο, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα. Όπως είπε τον κ. Σαμαρά τον συνάντησε σε μία μεγάλη εκδήλωση παρουσία της Μέρκελ όπου είχε κληθεί ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Ομολόγησε, δε, ότι ήταν επιθετικός προς την γερμανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μας πληρώσει ενώ υποστήριξε ότι η τοποθέτησή μου για τα χρέη προς την φαρμακοβιομηχανία έπαιξαν στον Τύπο. Να σημειωθεί ότι είπε πως όντως έχει συναντηθεί με τον Α. Λυκουρέντζο, καθώς επίσης με τους κ.κ. Σαλμά και Γεωργιάδη. Αντιθέτως, επισήμανε ότι ποτέ δεν συνάντησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο  κ. Φρουζής υπογράμμισε ότι ο τζίρος της εταιρείας εκτοξεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 330 εκατ. ευρώ πήγε στα 400 με 420 εκατ. ευρώ με 150 εκατ. ευρώ χρέη από το δημόσιο. Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis επέμεινε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη του άσκησε πιέσεις για να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας παρά τα όσα ισχυρίζεται η ίδια. Με κάλεσε όχι για να πω αυτά που ήξερα αλλά για πω αυτά που ήθελε, φέρεται να είπε ενώπιον των μελών της Επιτροπής και απαντώντας στις διαρροές Τουλουπάκη υπενθύμισε  ότι στις 23/6/18 η δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκου σε δημοσίευμα της την επιβεβαίωνε.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την πρώην γραμματέα του Μαρία Μαραγκέλη είπε «επί τρία χρόνια με έκλεβε ενώ επιβεβαίωσε πως γνώριζε τον Νίκο Μανία, «ως έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να βγάλει άκρη με δελτία τιμών κι ένα δικό του λογισμικό».