Ή θα γίνουν φοροελαφρύνσεις ή θα χρειαστούν νέα μέτρα

Ή θα γίνουν φοροελαφρύνσεις ή θα χρειαστούν νέα μέτρα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε ένα… αναμάσημα των ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των δημοσιευμάτων ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επίλεξε να αναφερθεί μόνο στις φοροελαφρύνσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι εφόσον ισχύσουν τότε για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα!

«Κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα καταφέρετε να πείσετε τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και θα καταφέρετε χαμηλότερα ώστε να υλοποιήσετε τη δέσμευση για ελαφρύνσεις χωρίς λαϊκή», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι αν η δέσμευση αυτή την βάλουμε μαζί με τις φοροαπαλλαγές τότε για 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ κοντά στα 2 δις ευρώ.

«Σήμερα η ομιλία σας έχει δύο αναγνώσεις: Για αυτά που είπατε και η πιο ανησυχητική για αυτά που αποκρύψατε, για ένοχες σιωπές. Στο βαθμό που ισχύει η πρώτη σας δέσμευση (σ.σ. περί πρωτογενών πλεονασμάτων) είτε θα αναγκαστείτε να μην υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις είτε θα αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε ισοδύναμης αξίας μέτρα επιβάρυνσης της κοινωνίας»! Πάντως, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό το χειρότερο δεν είναι ότι η νέα κυβέρνηση απέτυχε σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση αλλά ότι δεν «προσπαθήσατε να διεκδικήσετε».

«Επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία. Στοχοποιήσατε εμένα και την κυβέρνηση. Εγώ έκανα αμέσως δεκτή την παραίτηση του Ν. Τόσκα και ζήτησα τις παραιτήσεις όσων διαχειρίστηκαν την κρίση», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά τον Δ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι εργαζόταν στη Lamda Development, ενώ για το Μακεδονικό υπογράμμισε: «1,5 χρόνο είχατε πρωτοστατήσει στο Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους που είχαν παρεισφρήσει στις διαδηλώσεις. Μας έλεγαν προδότες μειοδότες κάποιοι βουλευτές βρέθηκαν με τραμπούκους έξω από τα σπίτια τους. Και εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Τώρα είναι καλή, Αυτό λέει ο ΥΠΕΘΑ Και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με όσους παραπλανήσατε».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ΝΔ σχεδιάζει να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ: «Για την ΔΕΗ εφαρμόζεται μια παραδοσιακή συνταγή. Απαξίωση και μετά ξεπούλημα». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση καταργεί το ΣΔΟΕ καθώς επίσης και την αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ και των επιθεωρητών περιβάλλοντος. «Και θέλω να αναρωτηθώ διότι είστε περί πολλού με την τάξη και την ασφάλεια αλλά με την αυθαιρεσία είστε δεκτικοί. Με δυο λόγια υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίγει η πόρτα σε ένα κράτος άγριας δύσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα και το παράπονο του, διότι όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν του προσέφερε στήριξη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. «Δεν θα επιλέξω την αντιπαράθεση τη διαρκή καταστροφολογία και την υπονόμευση της προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω όπως κάνατε εσείς εκλογές σε πέντε μήνες. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους μας να είναι πιο αυστηροί ή πιο σκληροί μαζί σας απ' ότι ήταν μαζί μας. Όποια σοβαρή προσπάθεια κάνατε θα τη στηρίξουμε στο εξωτερικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Θα αντιπολιτευθούμε στην ουσία και όχι στην επικοινωνία», είπε.

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι… κομματικοποιεί το κράτος με την επαναφορά των γαλάζιων στελεχών στις θέσεις των γενικών γραμματέων.

«Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο όπως κανένας άλλος πρωθυπουργός από την μεταπολίτευση και μετά να λειτουργούν απ' ευθείας με βάση τις επιλογές σας. Πετυχαίνετε συγκεντρωτικό μοντέλο με στρατιές συμβούλων και την αναστύλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Εμείς προεκλογικά προειδοποιήσαμε για αυτό αλλά δεν περιμέναμε να μας επιβεβαιώσετε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης», σημείωσε.