Η συνάντηση των Βρυξελλών και ο «ευρωπαϊκός» ρόλος Μητσοτάκη απέναντι στον Όρμπαν

Η συνάντηση των Βρυξελλών και ο «ευρωπαϊκός» ρόλος Μητσοτάκη απέναντι στον Όρμπαν

Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής

Με την Ευρώπη να προχωρά προς τις κάλπες του Μαΐου, στην σκιά των ανησυχητικών μηνυμάτων περί ανόδου της ακροδεξιάς, η μεγαλύτερη ευρωομάδα, το ΕΛΚ, κινείται  έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της πρωτιάς και στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται το liberal.gr, στους κόλπους του ΕΛΚ έχει αναπτυχθεί μία σαφής κίνηση υποστήριξης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο αναμφίβολα και στις επερχόμενες εθνικές κάλπες.

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνολικά, η εκλογή κυβέρνησης της ΝΔ στη χώρα μας αποτελεί ξεκάθαρο και πρώτης προτεραιότητας στόχο, ως ένα σαφές μήνυμα κατά του λαϊκισμού, όπως σημειώνει πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο αρχηγείο του Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.  Μία στόχευση η οποία θα αποτυπωθεί εμπράκτως και στην καμπάνια της ευρωομάδες  για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, που θα αρχίσει επισήμως τον Δεκέμβριο. 

Για τους αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που κυβερνήθηκε από λαϊκιστές και θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα όπου θα καταδικαστεί ο λαϊκισμός, μέσα από την επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, στους διαδρόμους των Βρυξελλών δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ.Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ είναι το “μοντέλο” πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κύματα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που ήδη αναπτύσσονται σε πολλές χώρες της ηπείρου. 

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τους  πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ την εβδομάδα που μας πέρασε, μετά από σχετική ερώτηση.

 “Η Νέα Δημοκρατία έχει κατορθώσει να είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και -κυρίως- ενωμένες κεντροδεξιές παρατάξεις της Ε.Ε. και μάλιστα σε μια εποχή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη πετύχει να συνενώσει σε ένα θετικό ρεύμα νίκης όλους τους δημιουργικούς Έλληνες και τις μετριοπαθείς δυνάμεις του τόπου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τον “ευρωπαϊκό” ρόλο που καλείται να παίξει η ΝΔ. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δύο σημαντικά στοιχεία, που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιτελών του ΕΛΚ.Από την μία τα πολύ υψηλά εκλογικά ποσοστά που έχει καταγράψει (το σχεδόν 30% του 2015 αποτελεί ρεκόρ για την κεντροδεξιά στην Ευρώπη) και από την άλλη ο πολύ μεγάλος εγγεγραμμένος αριθμών μελών, ο οποίος σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας, καθιστά την ΝΔ το μεγαλύτερο κόμμα στο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, σε μία περίοδο έντονων ανακατατάξεων. 

Tην ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει και αυτός στην ανάδειξη της ΝΔ ως όχημα ανάσχεσης του λαϊκισμού, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτική αυτής της προσέγγισης για παράδειγμα ήταν το δείπνο εργασίας στο οποίο παρακάθισε μετά το τέλος της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΕΛΚ στην Αυστρία, μαζί με τους με τον Dara Murphy, αντιπρόεδρο του Ε.Λ.Κ. και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές του 2019, Laurent Wauqiez πρόεδρο του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και Pablo Cassado πρόεδρο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος. 

Η σύνθεση του τραπεζιού είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς  τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα παίξουν κομβικό ρόλο στο δρόμο του Λαϊκού Κόμματος προς τον Μάιο του 2019, με τον κ.Μητσοτάκη να είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της καμπάνιας του ΕΛΚ.

Σημαντικό  επίσης χαρακτηρίζεται και το τετ α τετ που θα έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης. Θα είναι μία ακόμα ευκαιρία για τον κ.Μητσοτάκη να αναδείξει τη διαφορετική πρόταση που κομίζει απέναντι στις λαϊκιστικές δυνάμεις, συναντώντας τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, λίγο πριν μάλιστα το ραντεβού του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του, στο οποίο και θα αναδειχθεί ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για την ηγεσία της νέας ευρωπαϊκής επιτροπής.