«Η συμφωνία Τουρκίας - Σαράζ αποτελεί συνωμοσία κατά των λαών μας»

«Η συμφωνία Τουρκίας - Σαράζ αποτελεί συνωμοσία κατά των λαών μας»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η συμφωνία αποτελεί μια συνωμοσία που επιβουλεύεται τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαλέχ υπογράμμισε ότι «ήρθαμε για να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι άκυρη και απορριπτέα». Κι αυτό διότι, όπως είπε, «αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουνε νόμιμη δυνατότητα να την υπογράψουν».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα. «Οπότε βάσει των προβλεπόμενων η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν έχει εφαρμόσει όσα προβλέπονται από την συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία, οπότε δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής μνημονίων που στην πραγματικότητα είναι συμφωνίες που άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού κράτους καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η νόμιμη Βουλή της Λιβύης την απορρίπτει όπως επίσης και οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης την απορρίπτουν. «Και θα αντισταθούμε σε όποιον παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Λιβύης», ξεκαθάρισε με νόημα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του κ. Σαλέχ αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει του γεγονότος ότι έχει τοποθετηθεί με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την χώρα του, δηλαδή την πρόσφατη συμφωνία που υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Ως ελληνικό κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε. για την ειρήνευση και την συμφιλίωση για τη Λιβύη και υποστηρίζουμε τις προσπαθείς του ΟΗΕ που γίνονται προς τον σκοπό αυτό».

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τοποθέτηση του Λίβυου πολιτικού, «σύμφωνα με την οποία όσα υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου. «Είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Του δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της εφαρμογής του δικαίου στην περιοχή», είπε κλείνοντας.