Η στόχευση 4ετιας Μητσοτάκη και το blame game για εκλογές το φθινόπωρο

Η στόχευση 4ετιας Μητσοτάκη και το blame game για εκλογές το φθινόπωρο

Ορισμένοι πίστευαν  ότι η συζήτηση στη Βουλή θα έλυνε μία βασική απορία των ημερών. Το χρόνο των εκλογών. Προφανώς, και κάτι τέτοιο δεν έγινε μια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε δείχνει διατεθειμένος να συρθεί σε μία τέτοια κουβέντα, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη χρονική συγκυρία. 

Η κοινοβουλευτική διαδικασία των σχεδόν έξι ωρών επιβεβαίωσε, τουλάχιστον ως προς το θέμα της προσφυγής στις κάλπες, όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πρώτα από όλα ότι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Με άλλα λόγια να προκηρύξει εκλογές την άνοιξη του 2023. 

"Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου" είπε  ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, αποτυπώνοντας την ξεκάθαρη πρόθεση του να λειτουργήσει θεσμικά, κάτι που η αλήθεια είναι ότι σπανίζει στη χώρα μας. 

Παρόλαυτα ο κ.Μητσοτάκης δε θέλησε να "κάψει" απολύτως το χαρτί των φθινοπωρινών εκλογών. Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο πρωθυπουργός επιχείρησε  να κάνει ένα βήμα στο ιδιότυπο blame game που εφόσον" το κουμπί πατηθεί", θα εκκινήσει. 

"Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας, όπως έχω προβλέψει. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της" σημείωσε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας  τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον κύριο υπεύθυνο σε μία πιθανή απόφαση για προκήρυξη των εκλογών με επιχείρημα την πολιτική πόλωση και όξυνση. 

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  περιέγραψε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ που βασικό της άξονα θα έχει την ευθεία σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα θέλησε να είναι συγκεκριμένος, παραθέτοντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα, πάνω στα οποία θα ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής. 

  • Μείωση ανεργίας
  • Προσέλκυση  επενδύσεων 
  • Μείωση φόρων και εισφορών 
  • Αύξηση εξοπλιστικών προγραμμάτων 
  • Προστασία συνόρων
  • Αντιμετώπιση πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. 

Η ομιλία Μητσοτάκη περιείχε και το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών. "Σταθερότητα ή αστάθεια", δίλημμα που ο πρωθυπουργός στις στοχευμένες επισκέψεις του στην Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια του Ιουλίου θα επιχειρήσει να το συντηρήσει.