Η πρόταση Μητσοτάκη στο συνέδριο που θα ανακατέψει την εσωκομματική «τράπουλα»

Η πρόταση Μητσοτάκη στο συνέδριο που θα ανακατέψει την εσωκομματική «τράπουλα»

Του Γιάννη Κ. Τρουπής

Στην τελική ευθεία έχει μπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή της κορυφαίας εσωκομματικής του διαδικασίας, του 12ου συνεδριού, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 14-16 Δεκεμβρίου.

Μπορεί όλα τα βλέμματα να επικεντρώνονται στο χρόνο προκήρυξης των εθνικών εκλογών, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωκομματικό πεδίο προχωρά βήμα - βήμα στην υλοποίηση μίας προσωπικής δέσμευσης αναφορικά με τη λειτουργία της ΝΔ: Τη δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος που θα ανανεώνεται διαρκώς και του οποίου τα μέλη θα παίζουν κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μία κίνηση που με τον τρόπο της θα ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα και θα προσδώσει σύγχρονα χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδυναμώνοντας την κομματική λειτουργία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να αποσυνδεθεί πλήρως η πολιτική επιτροπή της ΝΔ, το ανώτατο δηλαδή  όργανο του κόμματος, από τον εκλογικό στίβο και την εμπλοκή στην άσκηση εξουσίας. Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης βλέπει με πολύ θετικό μάτι ένα είδος “ασυμβίβαστου”, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της πολιτικής επιτροπής να μην μπορούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απερίσπαστη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού μακριά από τις “σκοτούρες” της μάχης του σταυρού, κάνοντας το ανώτατο κομματικό όργανο πιο δυνατό, αυξάνοντας και το βαθμό παρεμβατικότητάς του.

Κατά τη διάρκεια του 12ου συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 3.000 σύνεδροι και περισσότεροι από 2.000 παρατηρητές, αναμένεται να εκλεγεί η νέα πολιτική επιτροπή της ΝΔ, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει το νέο γραμματέα του κόμματος. Όπως όλα δείχνουν ο Λευτέρης Αυγενάκης θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει την ΝΔ στην εκλογική μάχη από τη θέση του γραμματέα.

Για το 12ο συνέδριο της ΝΔ:

- 1.000 σύνεδροι εξελέγησαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 120.000 πολίτες.

- 100 σύνεδροι εξελέγησαν μέσα από εκλογικές διαδικασίες στις οργανώσεις κόμματος του εξωτερικού. 

-Οι υπόλοιποι σύνεδροι, όπως ορίζει το καταστατικό, είναι τα πρόσωπα που μετέχουν ex officio. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους  πρώην προέδρους και υποψήφιους προέδρους της ΝΔ, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας, τους πρώην βουλευτές της, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, τους πρώην γραμματείς της, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τους εν ενεργεία περιφερειάρχες,  αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, τους προέδρους ΝΟΔΕ, τον πρόεδρο και τους πρώην προέδρους της ΟΝΝΕΔ, κλπ.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ως παρατηρητές και όλα τα στελέχη που αξιολογήθηκαν μέσω του μητρώου των νέων στελεχών της ΝΔ.

Ήδη οι σύνεδροι έχουν στείλει τις προτάσεις τους για αλλαγές επί του καταστατικού του κόμματος μετά από πρόσκληση του κ. Αυγενάκη, με περισσότερες από 900 προτάσεις και παρατηρήσεις να έχουν φτάσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κόμματος, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης.

Ταυτόχρονα με τις εργασίες της ολομέλειας θα διοργανώνονται στις διπλανές αίθουσες ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των γραμματειών του κόμματος. Στο επίκεντρο του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος θα βρεθεί το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα και η επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων. 

Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν θεματικές ενότητες για:

- τα νέα επαγγέλματα που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση,

- τις νέες δεξιότητες που θα χρειαστούν οι νέοι της χώρας μας, 

- τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την σύγχρονη αγορά εργασίας.

Συγχρόνως θα υπάρξουν και θεματικές για θέματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, όπως οι ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της εργασίας τους και ο σχολικός εκφοβισμός των παιδιών.

Ειδική εκδήλωση θα γίνει για τα θέματα του οικουμενικού ελληνισμού, με έμφαση στη νέα γενιά αποδήμων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν και δύο σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεις - που θα γίνουν και ενόψει των πολλαπλών εκλογών που έρχονται - για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις νέες μορφές επικοινωνίας στην πολιτική.

Πρόεδρος του Συνεδρίου έχει αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ στην οργανωτική επιτροπή μετέχουν οι: 

- Λευτέρης Αυγενάκης Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής 
- Κώστας Τσιάρας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας  
- Μαρία Σπυράκη εκπρόσωπος Τύπου
- Νικόλαος Παπαθανάσης  Γενικός Διευθυντής ΝΔ
- Κωνσταντίνος Δέρβος  πρόεδρος ΟΝΝΕΔ
- Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος Προέδρου για θέματα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας
- Χρήστος Ταραντίλης γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας
- Στέλιος Κονταδάκης γραμματέας Οργανωτικού
- Κωνσταντίνος Ζούλας διευθυντής Γραφείου Τύπου
- Κύρα Κάπη αναπληρώτρια διευθύντρια Γραφείο Τύπου
- Αθανάσιος Νέζης  σύμβουλος προέδρου
- Στέλιος Πέτσας διευθυντής γραφείου προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα για το συνέδριο της ΝΔ θα βρεθεί και ο διεκδικητής της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.