Η προοπτική “γαλάζιας” αυτοδυναμίας επέβαλε στον Τσίπρα τη γραβάτα

Η προοπτική “γαλάζιας” αυτοδυναμίας επέβαλε στον Τσίπρα τη γραβάτα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ολοένα και πιο απειλητικά μαζεύονται τα σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, μια και τα πρώτα δείγματα των κυλιόμενων μετρήσεων είναι αρνητικά τόσο ως προς το εύρος της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ όσο κυρίως ως προς τα ποιοτικά στοιχεία.

Η υπογραφή των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα Ζάεφ φαίνεται να κάνει μεγάλη “ζημιά” στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, να αντιδρά στο περιεχόμενο της.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο liberal.gr, η ψαλίδα ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τάσεις περαιτέρω αύξησης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεγαλώνει το ποσοστό του, με ταυτόχρονη όμως σημαντική μείωση των αντίστοιχων ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο δημοσκοπικό σοκ, για το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απολύτως ενήμεροι, φαίνεται πως έπαιξε ρόλο στο να επισπεύσει ο κ. Τσίπρας το επικοινωνιακό τρικ της γραβάτας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε στη συγκεκριμένη κίνηση στο τέλος Αυγούστου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έξοδος της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα.

Ο κακός αντίκτυπος όμως που είχε το σκοπιανό και η συνολική διαχείριση της συμφωνίας από κυβερνητικής πλευράς, ανάγκασε  το Μαξίμου να κάνει νωρίτερα το συγκεκριμένο επικοινωνιακό τέχνασμα. Με την κίνηση αυτή ο κ. Τσίπρας θέλησε να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, κάνοντας ενέσεις αισιοδοξία, με στόχο τη συγκράτηση της δημοσκοπικής διαφοράς.

Σημαντική παράμετρος σε αυτή την επιλογή έπαιξε και η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Πάνος Καμμένος. Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και αναζητά απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας. Μετά την συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μοιάζει να κινείται με την πλάτη στον τοίχο, δίνοντας αγώνα να πείσει το ακροατηριο του πως δεν έκανε πίσω από τις θέσεις του, σε σχέση με το όνομα της γειτονικής χώρας. Η εκδήλωση της Παρασκευής με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δίπλα δίπλα, είχε ξεκάθαρη στόχευση την ενίσχυση του ηθικού του μικρότερου κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι σε απόλυτη γνώση και της ΝΔ. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον καθαρά σε τροχιά αυτοδυναμίας, υπό ορισμένες βέβαια προϋποθέσεις.

Στην Πειραιώς σε κάθε περίπτωση επιθυμούν να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη θετική για εκείνους συγκυρία σε δύο τομείς, στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία, στην ΝΔ θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα τρωτά σημεία της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup. Ήδη το οικονομικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται σε μία σειρά συμπερασμάτων μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα παρακάτω:

- Όταν ο κυβερνήσεις Παπαδήμου-Σαμαρά το 2012 πέτυχαν αντίστοιχη 10ετή επιμήκυνση, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για “ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε» και ζητούσε «διαγραφή χρέους».

Τώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα με τρία χρόνια καθυστέρηση πήρε την ίδια επιμήκυνση που είχαν διασφαλίσει οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά, και μάλιστα χωρίς το κούρεμα χρέους 132 δισ.. ευρώ που πέτυχαν εκείνες (PSI τον Μάρτιο και την επαναγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο 2012) το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία.

- Από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης ούτε 1 ευρώ δεν πάει στην πραγματική οικονομία. Τα 9,5 δισ. ευρώ θα "μείνουν" για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και  τα 5,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώσουν δανειακές υποχρεώσεις. Ούτε ένα ευρώ από αυτά δεν θα διοχετευθεί στην αγορά που έχει στεγνώσει από την υπερφορολόγηση, τη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και την αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

- Αντί “δάνειο χωρίς μνημόνιο” που απαιτούσαν, τελικά η κυβέρνηση υπογράφει “μνημόνιο χωρίς δάνειο”.
Δυστυχώς για τη χώρα, το τέταρτο μνημόνιο περιλαμβάνει:

- Μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, σε 6 μήνες από τώρα.

- Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060.

- Τριμηνιαία εποπτεία της Τρόικας μέχρι το 2022, πολύ πιο ενισχυμένη από άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Με τις δικές του μάλιστα οικονομικές προτάσεις ανά χείρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει την Τετάρτη στο Βερολίνο, όπου θα έχει ραντεβού με ορισμένους από τους βασικούς “παίχτες” της γερμανικής κυβέρνησης.

Μεγάλο τμήμα της “γαλάζιας” στρατηγικής στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καλύψει και το σκοπιανό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία όταν εκείνη φτάσει στη Βουλή προς επικύρωση, επισκέφτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το Κιλκίς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί ξανά την Μακεδονία στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε μία σαφή προσπάθεια να επικοινωνήσει τις θέσεις του. Επόμενο πάντως πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη θα είναι το κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης  συζήτηση που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα την οικονομία.