Η προετοιμασία Μητσοτάκη για την μετά κορονοϊό εποχή 

Η προετοιμασία Μητσοτάκη για την μετά κορονοϊό εποχή 

Λένε ότι μέσα από κάθε κρίση γεννιέται μία ευκαιρία. Έτσι και η επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας  μπορεί τελικά να οδηγήσει στην προβολή μιας διαφορετικής εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο. Οι σωστοί χειρισμοί της πανδημίας  οδήγησαν σε ένα μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιθυμεί να αξιοποιήσει αυτή την εικόνα με συνεντεύξεις, επισκέψεις καμπάνιες με κεντρικό άξονα τον ελληνικό τουρισμό και όχι μόνο. 

«Η Ελλάδα θα προβληθεί όχι μόνο ως ένας τόπος που μπορείς να κάνεις ασφαλείς  διακοπές αλλά ως μια σύγχρονη χώρα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολλούς τομείς.  Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επιστρέφει, όπως επιστρέφουν και η περηφάνια και η αυτοπεποίθηση στους Έλληνες» τονίζει στο liberal.gr κυβερνητικό στέλεχος. 

 Εκτός πάντως από τη βαριά τουριστική βιομηχανία της χώρας στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού είναι να  «βγάλει» μπροστά δύο ακόμα τομείς του κυβερνητικού έργου, τους οποίους θεωρεί ότι μπορούν να αποτελέσουν  ακρογωνιαίους λίθους της νέας σελίδας της χώρας. Την  “πράσινη οικονομία» και το ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.  

 - Στην “πράσινη οικονομία” το βάρος θα πέσει στο Just Transition Fund συνολικού ύψους 40 δις ευρώ, που θα βοηθήσει στην απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση στη νέα εποχή βάζοντας την Ελλάδα στην πρωτοπορία της πράσινης οικονομίας. 

Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι τα  επόμενα χρόνια το Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 40 δις, που θα αλλάξουν πλήρως την ενεργειακή εικόνα της χώρας.

- Στη ψηφιακή μετάβαση, ήδη οι  μεταρρυθμίσεις στο κράτος που έγιναν από τον Κυριάκο Πιερρακάκη δίνουν το σήμα ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα εκσυγχρονίζεται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτελεί κι ένα κίνητρο για εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Ήδη η  Microsoft, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα, όντας το πρώτο κέντρο της Microsoft σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα θα λειτουργήσει ως σήμα και σε άλλες μεγάλες εταιρείες. 

Το σχέδιο της εταιρείας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τις εμπιστεύτηκαν ανάμεσά τους και η Microsoft.

Τη δική τους σημασία  στην κατεύθυνση αυτή έχει και το γεγονός  ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι εξαγορές δυο ελληνικών εταιριών, της Softomotive και της Think Silicon από δύο κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις, την Microsoft και την Applied Material.

Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού  του κ.Μητσοτάκη είναι τα επόμενα χρόνια να επιστρέψουν Έλληνες που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης και με τις δεξιότητες και την εμπειρία που απέκτησαν να συμβάλουν στο άλμα που θέλει να κάνει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί προσωπικά και σε τακτική βάση με Έλληνες του εξωτερικού που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο είτε σε εταιρείες, είτε σε οργανισμούς. 

Πιο συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή: Με τον καταγόμενο από τη Θεσσαλονίκη Άλμπερτ Μπούρλα, που είναι Global CEO της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, η οποία έχει θέσει ως στόχο την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί  επίσης με δύο κορυφαίους παράγοντες της εταιρείας Regeneton, που επικεντρώνεται στην έρευνα για τη θεραπεία της νόσου: τον President of the Board, Τζορτζ Γιανκόπουλο και τον αντιπρόεδρο Χρήστο Κυρατσούς, με τον υπεύθυνο για την Ευρώπη της Abbot, Κώστα Βάρλα - εταιρείας που ασχολείται με την παραγωγή τεστ αντισωμάτων. Ο κ.Μητσοτάκης έχει  τακτική επαφή με προβεβλημένους διεθνώς επιστήμονες, όπως ο κ.  Παυλάκης, ο οποίος ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για το AIDS και τον καρκίνο, ο Νίκος Χρηστάκης, καθηγητής του Yale και ο Αργύρης Στριγγάρης κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Φωτογραφία: APImages