Γ. Κυρίτσης: Θετική η μείωση των προσφυγικών ροών μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Γ. Κυρίτσης: Θετική η μείωση των προσφυγικών ροών μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ως θετική αποτιμάται η μείωση των ροών που έχει σημειωθεί κατά τον έναν μήνα εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. «Συμπληρώθηκε ένας μήνας εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οπότε έγινε μια αποτίμηση η οποία είναι θετική εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι ροές», τόνισε και προσέθεσε ότι «αυτό ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί, γιατί είναι ουσιώδης όρος επιτυχίας της συμφωνίας».

Ανέφερε ότι επί μέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με νομικές διαδικασίες, με ζητήματα διαβίωσης κ.ά. «εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται». Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή που αφορά στους ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στο καθεστώς ΕΕ-Τουρκίας, για τους οποίους συνεχίζεται η κατασκευή χώρων φιλοξενίας και η βελτίωση των υποδομών με εντατικούς ρυθμούς.

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι «έχει πάει ικανοποιητικά η μεταφορά των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα για τις ημέρες του Πάσχα και θα συνεχιστεί αμέσως μετά μέχρι να αδειάσει τελείως». Υπογράμμισε ακόμη ότι προτεραιότητα είναι επίσης η αποφόρτιση του Ελληνικού και της Ειδομένης με αιχμή την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ