Η πολιτικοδημοσιογραφική σύναξη δίπλα στο κύμα, με μενού τις κάλπες Σεπτεμβρίου

Η πολιτικοδημοσιογραφική σύναξη δίπλα στο κύμα, με μενού τις κάλπες Σεπτεμβρίου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η πληροφορία είναι ακριβής και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Την Κυριακή που μας πέρασε σε ταβέρνα του νομού Κορινθίας, κοντά στην Κόρινθο, έτρωγε δίπλα στη θάλασσα, μία παρέα με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύνθεση.

Γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθονταν ένας πρωτοκλασάτος υπουργός και από τους πλέον στενούς συνομιλητές του πρωθυπουργού, ένας δημοσιογράφος που διαθέτει πολύ καλή πληροφόρηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ένας ακόμα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι συνδαιτυμόνες είχαν χαλαρή διάθεση και δεν υπήρχε κάποιο αυστηρό πρωτόκολλο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr μεταξύ τυρού και αχλαδιού συζητήθηκε και το θέμα των εκλογών.

Στο σημείο αυτό λοιπόν φαίνεται πως ο υπουργός, ο οποίος είναι απόλυτος διαχρονικός γνώστης των προθέσεων του κ. Τσίπρα δεν απέκλεισε την πιθανότητα διενέργειας εκλογών εντός του ερχόμενου φθινοπώρου και μάλιστα συγκεκριμένα ειπώθηκε ο μήνας «Σεπτέμβριος», στη λογική του αιφνιδιασμού από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Η αναφορά αυτή από την πολιτικόδημοσιογραφική παρέα που απολάμβανε το φαγητό της δίπλα στο κύμα του Σαρωνικού κόλπου αποδεικνύει πως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών εντός του 2018 και μάλιστα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παρά τη δημόσια δέσμευση του κ. Τσίπρα πως οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση τους στο τέλος της τετραετίας, όλα παραμένουν δείχνουν να παραμένουν ανοιχτά. Και θα παραμένουν, όπως φαίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Είτε ως οδός διαφυγής, είτε ως κίνηση που θα αποτυπώνει την ελπίδα για ενδεχόμενη νίκη.

Όλα θα κριθούν τόσο από το πλαίσιο που θα καθοριστεί για την πορεία της χώρας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου όσο και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των Σκοπίων και τις όποιες παρενέργειες στην κυβερνητική συνοχή και λειτουργία μπορούν να έχουν αυτές.

Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί την παραμονή στην εξουσία μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του, όπως άλλωστε και όλοι οι προκάτοχοί του, οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, θα είναι αυτές που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο την «στιγμή της κρίσης».

Στην αντίπερα όχθη, στην ΝΔ προχωρούν έχοντας ως βασικό σενάριο για την εκλογική διαδικασία, εκείνο του Μαΐου. Δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές, εθνικές ίσως και περιφερειακές εκλογές. Τρία σε ένα.

Παρ'' όλαυτα στην Πειραιώς εκτιμούν ότι πάντοτε καιροφυλακτεί το στοιχείο της έκπληξης από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να θελήσει να αιφνιδιάσει είτε από ανάγκη, είτε από υπερεκτίμηση των εκλογικών δυνατοτήτων του κόμματός του.

Γι'' αυτό το λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται:

- Τα ψηφοδέλτια είναι στην τελική φάση επεξεργασίας. Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια θα έχουν πολλά νέα πρόσωπα. Το μητρώο στελεχών που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή, ενώ θα υπάρξουν και εκπλήξεις.

- Το επικοινωνιακό κομμάτι της περιόδου από την στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής τους είναι έτοιμο στο βασικό του πλαίσιο.

- Ο κεντρικός κορμός των προεκλογικών περιοδειών του προέδρου της ΝΔ έχει ήδη καθοριστεί. Βασικό κομμάτι σε αυτές θα παίξουν οι μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες επενδύει πολλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η μάχη των μονοεδρικών θα είναι σημαντική για την ΝΔ και μάλιστα προανήγγειλε επισκέψεις του μέσα στο επόμενο διάστημα.