Η ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισής μου είναι συνταγματική

Η ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισής μου είναι συνταγματική

«Η ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ήταν ένα ενιαίο ταμείο με όμοιους κανόνες, κρίθηκε όχι απλά συνταγματική από το ΣτΕ, αλλά και σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου του.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «η επιλογή μας ήταν να μην κάνουμε περικοπές, αλλά ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή. Το δικαστήριο έκρινε με βάση αυτό. Τα βάρη του νέου συστήματος θα έπρεπε να το επωμιστούν και οι νέοι συνταξιούχοι και οι παλιοί. Για αυτό δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά».

«Οι περικοπές που κρίθηκαν μη συνταγματικές είναι στις επικουρικές. Σε αυτό το σύστημα δεν επεμβήκαμε με τον τρόπο που επεμβήκαμε στις κύριες συντάξεις. Εκεί κρατήσαμε το παλιό σύστημα και κάναμε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές για να ξαναρχίσουν να δίνονται συντάξεις», συνέχισε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Διευκρίνισε ακόμα ότι «το δικαστήριο λέει ότι αντίθετα με τον ΕΦΚΑ που υπήρξε αναλογιστική μελέτη, στην επικουρική ασφάλιση είχαμε μόνο αναλογιστικές προβολές. Εκεί βρίσκει μια τυπική έλλειψη»...

Αναφερόμενος σε αυτούς που έχουν πολλά χρόνια εργασίας και υψηλές αποδοχές, σημείωσε ότι «το σύστημα καταλήγει να δίνει δυσανάλογες συντάξεις» και πρόσθεσε πως «εκεί ήταν μια από τις επιλογές που είχαμε κάνει όχι για να βλάψουμε αυτούς που είχαν πολλά χρήματα αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που είτε λόγω ανεργίας δεν είχαν πλήρη εργασιακό βίο ή ήταν χαμηλόμισθοι, να έχουμε ποσοστό αναπλήρωσης που να πλησιάζει το 90% αυτού που έβγαζαν εργαζόμενοι»

«Όταν έχεις 1.000 ευρώ μισθό δεν μπορείς να έχεις 50% ποσοστό αναπλήρωσης», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.