Η οδηγία Μητσοτάκη που αποκάλυψε την στρατηγική για την αυτοδυναμία

Η οδηγία Μητσοτάκη που αποκάλυψε την στρατηγική για την αυτοδυναμία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Βήμα βήμα χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί επισήμως ο πρωθυπουργός να επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, όλοι όμως εκτιμούν πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο χρόνος για τις εκλογές μετράει αντίστροφα.

Η ΝΔ λοιπόν έχοντας ήδη φροντίσει να πιάσει «ταβάνι» στην συσπείρωσή της προχωρά με προσεχτικές κινήσεις με στόχο την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες δύο είναι οι βασικοί στόχοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές:

- Πρώτον, να πείσει όσους ψήφισαν στο παρελθόν το κόμμα και δεν το έκαναν στις τελευταίες να επιστρέψουν στις τάξεις του και να εμπιστευθούν τον κ.Μητσοτάκη.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η φράση του προέδρου της ΝΔ σε κομματική εκδήλωση στη Σάμο, η οποία μπορεί μεν να είχε τοπικό χαρακτήρα όμως είναι ενδεικτική της σκέψης του προέδρου της ΝΔ : «Το μεγάλο αγώνα που θα δώσουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές να τον δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Προέχει η ενότητα του κόμματος. Ας αφήσουμε τις αντιδικίες, είναι αυτές που έχουν διώξει πολλούς από το κόμμα μας και είναι αποστασιοποιημένοι και δεν συμμετέχουν στα κοινά. Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους ξαναβρούμε να τους πείσουμε ότι έχουμε αλλάξει και είμαστε η λύση» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

- Δεύτερον, να πείσει όσους στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξουν αυτή την φορά την ΝΔ, με τον κ.Μητσοτάκη να δίνει τις «κατάλληλες οδηγίες» σε γαλάζια στελέχη στη Σάμο, επιμένοντας πως το κεντρικό διακύβευμα είναι το συμφέρον της χώρας, πέρα και πάνω από κόμματα.

«Εξίσου θετικοί να είμαστε με συμπολίτες μας που πίστεψαν τον κ. Τσίπρα και εξαπατήθηκαν όταν πίστεψαν ότι θα δώσει την 13η σύνταξη, ότι θα πάει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ και πως θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Αυτοί μας βλέπουν με καχυποψία. Όμως οι διαχωριστικές γραμμές θολώνουν. Λένε δεν πάει το χέρι τους να μας ψηφίσουν. Να τους πείσουμε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι να πάει η χώρα μπροστά « τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο λοιπόν της σχετικής μελέτης των δημοσκοπήσεων στο γαλάζιο στρατόπεδο επιμένουν ότι διαθέτουν την τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και το είχαν αποδεδειγμένα εμπιστευθεί στο παρελθόν. «Υποτιμάται, για παράδειγμα, ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους λόγω και του γεγονότος ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους. Παράλληλα ο αριθμός όσων μετέχουν στην εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς μειούμενος, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους επίσης απευθύνεται η ΝΔ ζητώντας τη θετική τους ψήφο» τονίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.

Οι επιτελείς της ΝΔ που αναλύουν όλα τα στοιχεία των μυστικών και όχι μόνο δημοσκοπήσεων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παρατηρούμενη, στις πρόσφατες μετρήσεις, μικρή μεσοσταθμική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 50% σε περίπου 55% αποτυπώνει ουσιαστικά το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις εκλογές το κυβερνών κόμμα. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα δηλώνουν βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να διαθέτει άλλες δεξαμενές εισροών, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ ελάχιστες είναι και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει από άλλα κόμματα.