Η νέα κίνηση - στήριξη ΕΛΚ στον Μητσοτάκη και το χαρτί των συμμαχιών

Η νέα κίνηση - στήριξη ΕΛΚ στον Μητσοτάκη και το χαρτί των συμμαχιών

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

Όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο, μία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας χωρίς συμμαχίες με ισχυρές δυνάμεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, οι συμμαχίες αυτές λαμβάνουν μορφή αναγκαιότητας, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Σε αυτό το πλαίσιο, η δηλωμένη στήριξη που παρέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κρίνεται ως εξαιρετικά χρήσιμη για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της ΝΔ, στην περίπτωση που εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Το ΕΛΚ λοιπόν, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη ομάδα εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κάτι που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί και στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, έχει βάλει ως σημείο αναφοράς του την εκλογή του κ.Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Μία ακόμα απόδειξη αποτελεί η πληροφορία που θέλει το ΕΛΚ να έχει επιλέξει την Αθήνα ως την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα από την οποία θα αρχίσει την εξόρμησή του για την τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, την Μεγάλη Τρίτη θα επισκεφτεί για μία ακόμα τη χώρα μας ο Μάνφεντ Βέμπερ, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, για να αποτελέσει τον κεντρικό ομιλητή σε εκδήλωση, η οποία θα σηματοδοτήσει την τελική φάση της καμπάνιας του Λαϊκού Κόμματος.

Ομιλητής θα είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ακόμα απτή απόδειξη της πλήρους εμπιστοσύνης της ευρωομάδας προς το πρόσωπό του. Η κίνηση αυτή από το ΕΛΚ και τον κ. Βέμπερ έχει ξεκάθαρη στόχευση.

Αποτυπώνει την στήριξη που παρέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στον κ.Μητσοτάκη, προκειμένου να εκλεγεί στην πρωθυπουργία. Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε στο παρελθόν που ο κ.Μητσοτάκης είχε εισπράξει τα κολακευτικά σχόλια των ηγετικών στελεχών του ΕΛΚ κατά τη διάρκεια συνόδων κορυφής, αποκαλώντας τον ως τον “επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό εκφράζεται το μεγάλο ενδιαφέρον του ΕΛΚ για την ΝΔ συνολικά, αφού στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πως αφενός δημοσκοπικά προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, άρα έχει το προβάδισμα στις επερχόμενες εκλογές, αφετέρου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιρροής σε εθνικό επίπεδο, από όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ΕΛΚ στην Ευρώπη.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα έχει πάρει μία πολιτική απόφαση που αφορά στη χώρα μας, η οποία αποδεικνύεται και στην πράξη : Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην καμπάνια της ευρωομάδας, αφού το ΕΛΚ επιθυμεί ο πρόεδρος της ΝΔ να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει η επιρροή του στην Ευρώπη. Αυτή την στιγμή το ΕΛΚ διαθέτει πέντε πρωθυπουργούς και σχεδόν το μισό κολέγιο των επιτρόπων. Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι προφανές πως το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα επιθυμεί να παίξει κομβικό ρόλο ώστε ο κ.Μητσοτάκης να μπορέσει περάσει τις πολιτικές του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν ήταν αναφορά του κ. Βέμπερ στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου για πρώτη φορά με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία απόφαση , η οποία μπορεί ακόμα να απέχει χρονικά, όμως μπορεί τελικώς να επιτευχθεί μόνο με κατάλληλες συμμαχίες...