Η Νέα Δημοκρατία και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο

Η Νέα Δημοκρατία και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο

Του Σάκη Μουμτζή

Πριν από λίγες ημέρες ξεδιπλώθηκαν οι επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας σωστή εκτίμηση για την ποιότητα των ψηφοφόρων του Κινήματος που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε και τις ανάλογες μεταγγραφές προσώπων για να τους επαναπατρίσουν. Είναι μια λογική που είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, έχει μια βάση. Δείχνει έναν σαφή προσανατολισμό. Και τα κόμματα που δεν έχουν προσανατολισμό, που βαδίζουν στα τυφλά με ανώφελους τακτικισμούς, στο τέλος, στην καλύτερη περίπτωση, παραμένουν στάσιμα. Τελματώνουν.

Η κυρία Φ.Γεννηματά πήρε τις αποφάσεις της και άριστα έπραξε. Ομως, αυτές ακριβώς οι αποφάσεις δεν άρεσαν σε έναν κόσμο που ευελπιστούσε σε μιαν άλλη Κεντροαριστερά. Και είναι πολλοί αυτοί που, προερχόμενοι από διάφορα ρεύματα αυτού του χώρου, αισθάνονται αίφνης πολιτικά «άστεγοι».

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Οφείλει να καλύψει όλον αυτόν τον χώρο που αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Έχοντας σφραγίσει αεροστεγώς την δεξιά της πτέρυγα, λόγω της ενδεδειγμένης στάσης της στο Σκοπιανό, έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τώρα τα κεντρώα-φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της.

Διαθέτει στελέχη που μπορούν να εκφράσουν αυτόν τον χώρο, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρα, επιβάλλεται να γίνει άμεσα αυτό το άνοιγμα σε προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, με αποδεδειγμένες κυβερνητικές δεξιότητες, που με την παρουσία τους θα δώσουν τον αέρα της αυτοδυναμίας στην Νέα Δημοκρατία.

Είναι ιστορικά διαπιστωμένο πως τις εκλογές τις κερδίζει όποιο κόμμα ηγεμονεύει στον πολιτικό χώρο του Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν το ενδιαφέρει το Κέντρο. Επιζητεί την επιστροφή στις ρίζες του και καλά κάνει, καθώς εκεί πιστεύει η ηγεσία του πως μπορεί να συναντήσει όλους αυτούς που το εγκατέλειψαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Η ευκαιρία για την Νέα Δημοκρατία είναι ιστορική. Πιθανόν η ηγεσία της ήδη να έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες προσέγγισης με αυτούς που δηλώνουν μετριοπαθείς μεταρρυθμιστές. Η μορφή που θα προσλάβει η ενδεχόμενη συνεργασία είναι ένα εύκολο ζήτημα. Είτε με ατομικές προσχωρήσεις είτε με συνεργασίες κινήσεων και ομάδων, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κατακτήσει τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Να δείξει δηλαδή πως είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μα πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουν τα φιλελεύθερα-μεταρρυθμιστικά στελέχη με τους καθαρόαιμους Δεξιούς της Νέας Δημοκρατίας; Θα ρωτήσουν οι ροζέ αριστερούληδες. Απάντηση: η πολιτική ατζέντα, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετατοπισθεί προς δεξιότερη κατεύθυνση. Τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών, έγινε σαφές πως η Αριστερά και οι «αριστερούληδες» δεν μπορούν να δώσουν λύση, γιατί αυτοί ακριβώς, με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις τους, δημιούργησαν το πρόβλημα.

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα κριθεί από το αν θα είναι συντηρητική ή φιλελεύθερη, αλλά από το αν θα είναι σοβαρή και αποτελεσματική ή τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή γελοία και αναποτελεσματική. Είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν δεξιές ή αριστερές πολιτικές, αλλά σωστές ή λάθος.

Και είναι επίσης γνωστό πως όλα αυτά τα «άστεγα» στελέχη του μεταρρυθμιστικού Κέντρου διακρίνονται και για τον ορθολογισμό τους και για την αποτελεσματικότητα τους. Προσεγγίζουν τα προβλήματα—όπως έχουν αποδείξει-- με συγκεκριμένες λύσεις και όχι με ιδεολογικές μπούρδες.

Και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο θα είναι πολύτιμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Φωτογραφία: intimenews