Η ΝΔ ζητάει εξηγήσεις από Πολάκη και Ξανθό για την τραγωδία στο Μάτι

Η ΝΔ ζητάει εξηγήσεις από Πολάκη και Ξανθό για την τραγωδία στο Μάτι

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τα βέλη τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στρέφουν 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Βασίλη Οικονόμου, σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στους κ.κ. Πολάκη και Ξανθό σοβαρά λάθη, καθυστερήσεις και πολυάριθμες παραλήψεις, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Μάλιστα αναφέρουν ότι οι παραλείψεις τους συνεχίζονται έως και σήμερα, καθώς δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα μέριμνας, υποστήριξης αλλά και διαφύλαξης της ζωής και της υγείας των πληγέντων.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι ο πραγματικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας δεν περιορίζεται μόνο στη νοσηλεία των εγκαυματιών ή την περισυλλογή νεκρών, αλλά περιλαμβάνονται πολλά περισσότερα. Για παράδειγμα ο ισχύοντας σχεδιασμός Υπουργείου Εσωτερικών - Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκε δύο μόλις μήνες πριν την τραγωδία και ρητά προβλέπει ότι

το ΕΚΕΠΥ όφειλε πριν από την πυρκαγιά να έχει οργανώσει 30 νοσοκομεία σε ετοιμότητα αντιμετώπισης περιστατικών υγείας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά να ενημερώνει τους πολίτες για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους, ενώ αντιστοίχως το ΕΚΑΒ όφειλε πριν να έχει εξασφαλίσει τις επικοινωνίες του συντονιστικού του κέντρου με τα άλλα κέντρα επιχειρήσεων και κατόπιν να ενεργοποιήσει την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

 «Δυστυχώς τα μέτρα που αφορούν επιβεβλημένες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας - τόσο πριν την πυρκαγιά όσο και μετά - είτε εφαρμόστηκαν πλημμελώς είτε στην πλειοψηφία τους δεν έλαβαν καθόλου τόπο. Εντυπωσιακή είναι η έλλειψη ενημέρωσης/ καθοδήγησης του πληθυσμού μετά την καταστροφική πυρκαγιά αφού τους επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις τοξικότητας της ατμόσφαιρας αλλά και να σκουπίσουν άμεσα με κίνδυνο να χαθούν DNA απανθρακωμένων ατόμων», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι «γαλάζιοι» βουλευτές, ενώ τονίζουν και την αιφνίδια διακοπή 24ωρης εφημερίας του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 16 Ιουλίου.