Η μισή αλήθεια…

Η μισή αλήθεια…

Ο Αλέξης θα μας βγάλει από την επιτροπεία σ'' ένα χρόνο και δυο μήνες από τώρα. Έδωσε τη σχετική διαβεβαίωση στο υπουργικό συμβούλιο με την ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε σε ζωντανό χρόνο ακόμα και από τα «βοθροκάναλα», τι περίεργο. Είπε λοιπόν ότι ετοιμάζεται γι'' αυτή την έξοδο από τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις που μας επιβάλλουν οι δανειστές τον Αύγουστο του 2018. Τότε που λήγει τυπικά το μνημόνιο. Οι υπουργοί χειροκρότησαν και στην αίθουσα επικράτησε μια αισιοδοξία.

Δεν αποτελεί καινούργιο στοιχείο του δημόσιου λόγου, ότι ένας πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί επιλέγουν την αλήθεια που εξυπηρετεί τα επιχειρήματά τους. Συνηθίζεται. Ακόμα και αν αυτή η μισή αλήθεια χωρίς την υπόλοιπη, αποτελεί την απόλυτη παραποίηση της πραγματικότητας. Ο σουρεαλισμός δεν είναι ξένος στο δημόσιο διάλογο πια. Κάθε πολιτικός λέει ό,τι αυτός νομίζει και πιστεύει ότι οι πολίτες-αποδέκτες θα το υιοθετήσουν. Έστω ένα μέρος από αυτούς.

Βγαίνουμε λοιπόν πραγματικά από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018; Φυσικά και όχι. Η περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης έχει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό από τις υπόλοιπες που προηγήθηκαν. Δεν υπέγραψε ένα μνημόνιο με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης μετά την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να πορευτεί με βάσει τις δικές της επιλογές. Υπέγραψε ένα μνημόνιο πολύχρονης διάρκειας. Και αυτό συνέβη και με το τρίτο μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015 και με το τέταρτο λίγο καιρό πριν.

Με τα μνημόνια αυτά για παράδειγμα, δεν προβλέπονται μόνο μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων. Προβλέπεται και η μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σ'' ένα υπερταμείο τον έλεγχο του οποίου δεν θα έχει η ελληνική κυβέρνηση και με διάρκεια ζωής τα 99 χρόνια! Ας μην το ξεχνάμε. Ας μην ξεχνάμε και κάτι επιπλέον. Ότι με τη συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση αποδέχτηκε πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τουλάχιστον 2% μέχρι το 2060. Αυτό σημαίνει μια διαρκή λιτότητα για μεγάλο χρόνο.

Για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το 2018, η χώρα έχει δεσμευτεί με υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης ότι θα ακολουθεί μια πολιτική που θα συνθλίβει μισθούς και συντάξεις, θα συνεχίσει να επιβάλλει βαριά φορολογία και δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες απ'' όλες τις κυβερνήσεις του μέλλοντος για μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Η επιτροπεία θα υπάρχει για πολλά χρόνια και θ'' αφορά πολλές γενιές ακόμα... 

Γιάννης Παντελάκης

Φωτογραφία SOOC