Η μεσαία τάξη και η «εθνική ανάγκη» του Αλ. Τσίπρα για την… εξόντωσή της

Η μεσαία τάξη και η «εθνική ανάγκη» του Αλ. Τσίπρα για την… εξόντωσή της

Τον Νοέμβριο του 2017 από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης χαρακτήριζαν συνειδητή επιλογή την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Υπερφορολόγηση που οδήγησε σχεδόν στην εξόντωσή της. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησής του ως «εθνική ανάγκη» για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, κυρίως όμως για να μοιράζει επιδόματα ο ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρεί ένα ταξικό πρόσημο στην πολιτική του. Σήμερα επιχειρεί να προσελκύσει τον κορμό της ελληνικής οικονομίας που κόντεψε να διαλύσει.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης στη ΔΕΘ αποκάλυψε την ουσία της πολιτικής του ιδίου και του κόμματός του. Η δήλωσή του πως ο ίδιος είναι «γέννημα θρέμμα» της μεσαίας τάξης και ως εκ τούτου κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπήρξαν ουδόλως αλλάζει τα δεδομένα. Άλλωστε το 2017 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόριζε τη μεσαία τάξη μεταξύ των εισοδηματικών κριτηρίων που έφταναν τα ετήσια εισοδήματα έως τα 18.000 ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει πως θα έχουν και κομμάτι από τα επιδόματα που μοίραζε η κυβέρνησή του.

Η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξει ενδιαφέρον για τα προβλήματα της μεσαίας τάξης στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να δικαιολογήσει την εξόντωσή της μέσα από την υπερφορολόγηση και την προσπάθεια δημιουργίας υπερπλεονάσματος δείχνει πως πραγματικά αντιμετωπίζει η «κυβερνώσα» αριστερά τον βασικό κορμό όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Έρχεται, δε, να προστεθεί στις δηλώσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου που ο ίδιος είχε τοποθετήσει αναφορικά με τη συνειδητή επιλογή που υπήρξε από τη στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός έφερε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο στη χώρα έχοντας καταφέρει να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει capital controls σε συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο σήμερα επιχειρεί να προσεγγίσει στο πλαίσιο της… προοδευτικής κυβέρνησης που ευαγγελίζεται.

«Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ τον χρόνο» δήλωνε το 2017 ο Γ. Χουλιαράκης με τον Ευ. Τσακαλώτο να επικυρώνει τη σχετική αναφορά.

Μεταβατική που διατηρήθηκε στο σύνολο της κυβερνητικής θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη μεσαία τάξη να χάνει πάνω από το 70% των εισοδημάτων της. Όσοι εξ αυτών κατάφεραν να ανοίξουν τη λαίλαπα της φορολόγησης.

Το 2019 λίγο πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κλείσει το μάτι και σε αυτή την τάξη, ανεπιτυχώς. Σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει «γέννημα θρέμμα» αυτή της τάξης επιδιώκει να προσεταιριστεί τμήμα της υποστηρίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση που μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πλήττε το εισόδημα της και να αποδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανακολουθία έναντι των δεσμεύσεών του.

Η προσπάθεια όμως του Αλέξη Τσίπρα σκόνταψε στη ΔΕΘ. «Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της θητείας μας» είπε υποστηρίζοντας μάλιστα εν αντιθέσει με τους τότε υπουργούς του πως «Δεν ήταν επιλογή μας» αλλά «Ήταν ανάγκη εθνική για να βγει επιτέλους η χώρα από τα μνημόνια. Ήταν εθνική ανάγκη να βγούμε από τα μνημόνια»

Και κατέληξε λέγοντας πως «Αφήσαμε όμως 37 δισ. ευρώ ως παρακαταθήκη και για τη μεσαία τάξη» εκτιμώντας ενδεχομένως πως αυτό που έκανε ως πρωθυπουργός ήταν να κρατά τα χρήματα για να μην τα… χαλάσουν και για να τα έχουν σε μια ώρα… δύσκολη.