Η μάχη κατά των «μπαχαλάκηδων», στοίχημα διακυβέρνησης για τον Μητσοτάκη

Η μάχη κατά των «μπαχαλάκηδων», στοίχημα διακυβέρνησης για τον Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα κρίνει πολλά. Θα αποτελέσει κομβικό σημείο, από την επιτυχία ή όχι του οποίου αναμφίβολα θα επηρεαστεί και το σύνολο της διακυβέρνησής του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως η προσπάθεια της κυβέρνησής του να βάλει τάξη στην ανομία και σε ορισμένες περιπτώσεις το χάος που επικρατεί στους χώρους των δημόσιων πανεπιστημίων δε θα είναι ούτε εύκολη ούτε και απλή διαδικασία. Θα πρέπει όμως να είναι άμεση και με σαφή τα στοιχεία της αποφασιστικότητας, μια και η κατάσταση δείχνει καθημερινά να οξύνεται ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση εκπονεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο παρεμβάσεων σε πολλά επίπεδα που αφορούν στην λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό ήδη γίνονται κινήσεις προς όλες τις πλευρές, προετοιμάζοντας το έδαφος προκειμένου η εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων να αλλάξει δραστικά.

Πρώτος στόχος θα είναι η αντιμετώπιση όλων όσοι χρησιμοποιούν τα ιδρύματα για έκνομες ενέργειες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή τα άτομα, τα οποία έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε οι «γνωστούς αγνώστους» ή σε άλλες περιπτώσεις αναφερόμαστε σε αυτά ως «μπαχαλάκηδες» ανέρχονται περίπου στα 3.000 στην Αθήνα. Έχουν όλοι ονοματεπώνυμο, με την ΕΛΑΣ να γνωρίζει και τον τρόπο που οργανώνονται . Παράλληλα όμως η ελληνική αστυνομία αδυνατεί να παρέμβει με την αναγκαία αποφασιστικότητα, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο , αφού δε δείχνει να διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Μία έλλειψη, η πηγή της οποίας θα πρέπει να αναζητηθεί στην πολιτική ηγεσία. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ενδεικτική ήταν η σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, στην ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΔ για την παιδεία.

«H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο υπό διαμόρφωση «γαλάζιο» σχέδιο αντιμετώπισης των όσων απαράδεκτων συμβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση πλέον στους χώρους των πανεπιστημίων, κεντρικό ρόλο θα παίξει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με την μορφή που έχει σήμερα.

«Τα αμφιθέατρα είναι χώρος γνώσης και διαλόγου, όχι τραμπουκισμών και βίας. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι' αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ !» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν μάλιστα θελήσουμε να κοιτάξουμε πίσω από την συγκεκριμένη αναφορά θα διαπιστώσουμε την ξεκάθαρη πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η προστασία των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να γίνεται όπως σε όλα τα δημόσια κτήρια, εφόσον ασφαλώς πραγματοποιούνται μέσα σε αυτά κακουργηματικές πράξεις. Αυτός θα είναι και ο πυρήνας των όποιων αλλαγών στο πανεπιστημιακό άσυλο, στοιχείο και αυτό που θα ενσωματωθεί στην συνολική δέσμη των παρεμβάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει την δραστική αλλαγή της εικόνας ανομίας που παρατηρούνται στους χώρους των πανεπιστημίων σε προσωπικό στοίχημα. Ένα στοίχημα, το οποίο θα επιδιώξει να κερδίσει μέσα στους πρώτους λίγους μήνες, από όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ένα στοίχημα που θα αποτελέσει βασική πτυχή του προσωπικού στίγματος που θα θελήσει να αφήσει ως πρωθυπουργός.