Η κυβέρνηση θέλει να εκλέγονται μόνο τρεις βουλευτές από τους Έλληνες του εξωτερικού

Η κυβέρνηση θέλει να εκλέγονται μόνο τρεις βουλευτές από τους Έλληνες του εξωτερικού

Σε μια πρόταση για την ψήφο των απόδημων που απορρέει ούτως ή άλλως από την Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Συνταγματική Αναθεώρηση, φαίνεται ότι καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί οι έδρες που θα καταλαμβάνουν οι βουλευτές που θα προέρχονται από το εξωτερικό θα είναι τρεις. Πάντως, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή και οδεύει προς την Ολομέλεια, η πρόβλεψη είναι να καταλαμβάνουν έως πέντε έδρες.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Προτείνουμε την προσθήκη νέας διάταξης, ως παρ. 4 του άρθρου 54, με την οποία θα παρέχεται στον εκλογικό νομοθέτη η δυνατότητα να ορίσει ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές».

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί θεωρούν ότι οι τρεις βουλευτές ουσιαστικά θα έχει ανύπαρκτη επιρροή επί των εκλογικών συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων. Κι αυτό διότι, η  κατανομή των «υπολοίπων» 297 εδρών στην επικράτεια θα προκύπτει μόνο από τις ψήφους των Ελλήνων... εσωτερικού. Εν ολίγοις, μολονότι ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού είναι αρκετά μεγάλος θα εκλέγουν μόνο τρεις εκπροσώπους, ήτοι το 1%(!) του συνόλου των βουλευτών!

Η πρόταση αυτή συνιστά, σύμφωνα με ορισμένους, «εμπαιγμό» ενώ σφοδρή αναμένεται να είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και δη της Νέας Δημοκρατίας η οποία επιμένει ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί το δικαίωμα ψήφους στους Έλληνες του εξωτερικού.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την «Καθημερινή» η πρόταση της κυβέρνησης είναι κατάφωρα αντισυνταγματική  καθώς  αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση της ισότητας της ψήφου.