Η κυβέρνηση «τακτοποιεί» προεκλογικά και τους συνταξιούχους της ΕΤΕ

Η κυβέρνηση «τακτοποιεί» προεκλογικά και τους συνταξιούχους της ΕΤΕ

Σε μία νέα ψηφοθηρική κίνηση, ένα προεκλογικό πυροτέχνημα που το πιθανότερο είναι να καταπέσει στο μέλλον, προχώρησε η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος για την ευνοϊκή ρύθμιση των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ.

Ενώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζα δήλωνε πρόσφατα ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίλυση του ζητήματος μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η κυβέρνηση αποφασίζει να «λύσει» και αυτό το ζήτημα προεκλογικά.

Με την κίνηση αυτή, μέσω της οποίας στην ουσία μεταφέρει την συνταξιοδοτική της υποχρέωση στον ιδιώτη, η κυβέρνηση αποσκοπεί σε προεκλογικό όφελος αλλά παράλληλα προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Αφενός επιβαρύνεται η Εθνική με ένα ποσό 40 εκατ. ευρώ φέτος για το επικουρικό του ΛΕΠΕΤΕ, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. σε βάθος τετραετίας μαζί με τις εγγυήσεις, και αφετέρου δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στην ΕΤΕ καθώς αφορά όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 2006.

Επιπλέον, εκφράζονται ήδη ανησυχίες για την κατάληξη της υπόθεσης αφού η τροπολογία δεν αποκλείεται να καταπέσει στην περίπτωση που η διοίκηση της ΕΤΕ κινηθεί νομικά κατά της εφαρμογής της.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η ΕΤΕ με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία έχει πρωτοστατήσει ώστε να βρεθεί μία εύλογη και δίκαιη λύση στο δύσκολο κοινωνικό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Διαφαινόταν το σκιαγράφημα μιας λύσης με αυτά τα χαρακτηριστικά που εμπεριείχε εύλογους συμβιβασμούς και από τρία εμπλεκόμενα μέρη (συνταξιούχους, ΕΤΕ και Κυβέρνηση). H ETE θα συνέβαλλε γενναιόδωρα σε αυτή τη λύση, αναφέρουν οι πηγές και προσθέτουν ότι η τράπεζα αιφνιδιάστηκε με την πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες. Επίσης, εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕΤΕ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι:

- Πρώτον, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου. Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό.

- Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει.

- Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση.

Όπως είναι αυτονόητο, ξεκαθαρίζουν πηγές της τράπεζας, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η ΕΤΕ θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων της.

Η τράπεζα, τέλος, συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή της.