Η κυβέρνηση σε νέα μέτωπα

Η κυβέρνηση σε νέα μέτωπα

Πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα της κυβέρνησης. Στο παλιρροϊκό θανατηφόρο δεύτερο κύμα της πανδημίας, στην οικονομική δυσχέρεια που έφερε ο ιός, στον θάλλοντα λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε και η υπονόμευση, εκ των έσω, ή όχι.

Δημοσιεύματα της Κυριακής έφεραν να υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ δύο μπλοκ για τα στοιχεία του COVID. Από τη μία όχθη ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και απέναντι ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Θέμα αντίθεσης το Μητρώο Ασθενών COVID, για το οποίο υποτίθεται ότι είναι διπλό και διιστάμενο, με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ να αποτελούν «μια πρόχειρη συγκόλληση δύο διαφορετικών αρχείων συλλογής»: Του ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΔΥ, ο οποίος ξεκίνησε το δικό του τον Αύγουστο, με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο, και τον οποίο τα δημοσιεύματα φέρουν τα στοιχεία του να διέπονται «από κενά και ανακρίβειες».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ενιαία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσαν τα δημοσιεύματα. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων την στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων το Εθνικό Μητρώο COVID-19».

Αποδεκτή η αξιοπιστία των δύο κυβερνητικών στελεχών, εφόσον είναι αδύνατη η απόδειξη περί του αντιθέτου, ωστόσο αναδύεται ένα πρόβλημα. Οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν από την «κοιλιά τους» - κατά την επαγγελματική αργκό. Κάποιοι τροφοδότησαν την ειδησεογραφία. Αν δεν είναι από το εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι από ανταγωνιστικά κυκλώματα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αρχίζει να νιώθει πίεση από την επέλαση του δεύτερου κύματος και να καθίσταται ευάλωτη σε δημοσιεύσεις, διαδώσεις, προβοκάτσιες που με την σειρά τους τροφοδοτούν την εύκολη κριτική των social media.

Στο θέμα της πανδημίας, εν αντιθέσει με πλείστες όσες γραφίδες, σεμνυνόμεθα να θεωρούμε εαυτούς κατάλληλους για το τι έπρεπε να γίνει. Αυτά τα προτείνουν οι ειδικοί και τα αποφασίζουν οι κυβερνώντες, στους οποίους και επιμερίζεται η τελική ευθύνη.

Η αντιπολίτευση χωρίς ενδοιασμό επιδόθηκε σε ανερμάτιστη Covid – αντιπολίτευση. Πολιτικοποίησε και διαστρέβλωσε τις απαγορεύσεις. Οι απαγορεύσεις πορειών για παράδειγμα ήταν ακροδεξιά παρέκκλιση και κατέστελλε τα δικαιώματα των εργαζομένων, και το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ( το άκουγες και αναρωτιόσουν αν ζεις στον ίδιο πλανήτη). Η απαγόρευση νυχτερινών συναθροίσεων των νέων ήταν «στοχοποίηση της νεολαίας. Για να μη θυμηθούμε τις αποκριάτικες συναθροίσεις που ήταν έθιμα και δεν έπρεπε να καταργηθούν. Επίσης τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν και μετά έπρεπε αλλά με διπλάσιες αίθουσες - ως εκ θαύματος.

Το μόνο που δεν έκανε η αντιπολίτευση ήταν να συμβάλει στο να πεισθεί ο κόσμος για την ανάγκη τήρησης των μέτρων.

Ωστόσο η αίσθησή μας είναι ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε τις καταγγελίες της περί αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, και δεν επέβαλε την τήρηση των μέτρων προστασίας με σιδηρά πυγμή.

Προφανώς για να μην την πουν ακροδεξιά - λες και ούτως ή άλλως θα αποφύγει τον χαρακτηρισμό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει επίσης γιατί δεν έκοψε από νωρίς τον βήχα στους παπάδες. Οι νουνεχείς πιστοί θα ήταν μαζί της. Αλλά και αν δεν ήταν, δεν θα έπρεπε να την ενδιαφέρει.

Η αντιπολίτευση, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, ανεύθυνη, κατεδαφιστική και άκρως λαϊκίστικη. Χθες η Αυγή περιχαρής δημοσίευσε δημοσκόπηση όπου μεταξύ των άλλων ο λαός συμφωνούσε για τις θέσεις του για δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για κορονοϊό, τη πτώχευση του πτωχευτικού νόμου, την τοποθέτηση υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, και την σύγκληση του ο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ο,τι πιο ευάρεστο στα αυτιά του ακροατηρίου της, αλλά προτάσεις με ελεγχόμενη σοβαρότητα.

Εντάξει, και εμένα αν με ρωτούσαν αν θα ήθελα να είμαι νέος, πλούσιος και γοητευτικός, ναι θα έλεγα. Μόνο που η ποιότητα των ερωτήσεων δείχνει την ποιότητα των θέσεων και τελικά την ποιότητα της αντιπολίτευσης.