Η κυβέρνηση ψάχνει «παγίδα» για όσους παρακινούν τους πρόσφυγες σε γιουρούσια

Η κυβέρνηση ψάχνει «παγίδα» για όσους παρακινούν τους πρόσφυγες σε γιουρούσια

(Φωτ.: 10/04/2016 - Η στήλη σαφώς αποδοκιμάζει την απάνθρωπη συμπεριφορά των σκοπιανών αρχών. Αλλά η κυβέρνηση δεν είναι… δημοσιογραφική στήλη, ούτε παρατηρητής και σχολιαστής. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κατανοεί τις καταστάσεις και να προβαίνει στις αναγκαίες δράσεις ώστε να προλαμβάνει επικίνδυνες καταστάσεις.)

Του Γιάννη Σιδέρη

Όταν για δεκαετίες είσαι κλεισμένος στο ροζ συννεφάκι της αντικαπιταλιστικής θεωρητικολογίας και ζεις φαντασιακές καταστάσεις, πασπαλισμένες με ηρωικά συνθήματα, όντας αποκομμένος από την πραγματική ζωή, έρχονται οι σκληρές προσκρούσεις με την πραγματικότητα.

Επί χρόνια στα αμφιθέατρα, στις ολιγομελείς κομματικές συνελεύσεις, στα κομματικά έντυπα, οι συριζαίοι ανακύκλωναν ένα φαντασιακό κόσμο και που θα τον ανέτρεπαν με έναν φαντασιακό αγώνα. Εκλογικά ήταν πάντα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με ποσοστά που ενίοτε μετά βίας δρασκελούσαν το κατώφλι της εισόδου στη Βουλή. Έτσι μπορούσαν να ισχυριστούν το ο,τιδήποτε, αφού κανείς δεν ασχολείτο μαζί τους. Λόγω μεγέθους, κανείς δεν έμπαινε στη βάσανο να τους απαντήσει (πλην του ΚΚΕ, το οποίο φυσικά τους καταδίκαζε και… μόνο γιατί υπήρχαν). Έτσι οι απόψεις τους επί δεκαετίες δεν ακονίστηκαν στο αμόνι της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και στο καμίνι της πραγματικής ζωής.

Με αυτόν τον άνετο πλημμελή θεωρητικό εξοπλισμό κατέκτησαν την εξουσία και βρέθηκαν μπροστά στο αδιανόητο γι αυτούς: Ανακάλυψαν ότι το σύνθημα που είχαν ως ιδεολογικό πρόταγμα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» μετετράπη στο… ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός.

Σε αυτόν τον υπαρκτό κόσμο υπάρχουν σύνορα -έστω και αν είναι πληγές στο πρόσωπο του πλανήτη, όπως τα θέλει ρομαντική διεθνιστική καταγγελία- και υπάρχουν χώρες που τα διαφυλάττουν αυστηρά.

Οι αλληλέγγυοι –έστω και με καλές προθέσεις– στέλνουν τους μετανάστες στις... βίαιες αγκάλες των αρχών της πΓΔΜ...

Αυτό δοκίμασαν για μια ακόμη φορά οι δυστυχείς πρόσφυγες και μετανάστες, από τη βία των αρχών της πΓΔΜ, καθώς προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, ή έστω να κάνουν μια ακόμη πρόβα προσπέλασής τους, παρασυρμένοι από –έστω καλής προαίρεσης– αλληλέγγυους, οι οποίοι προβάλλουν τις δικές τους αντικρατικές φαντασιώσεις πάνω στο όνειρο ταλαιπωρημένων, δυστυχισμένων ανθρώπων, που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.

...μοιράζοντας φυλλάδια

Η ελληνική κυβέρνηση πάλι εκτέλεσε πλημμελώς τις υποχρεώσεις της. Μήνες τώρα κυκλοφορούν με συχνή περιοδικότητα τα φυλλάδια που κάθε λίγο και λιγάκι αναγγέλλουν επικείμενο άνοιγμα των συνόρων. Αντί να συλλάβει αυτούς που τα διένειμαν και παρέσυραν τους δυστυχείς, αρκέστηκε να… συμβουλεύει τη γειτονική χώρα για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αποσοβήσει την είσοδο ξένων πολιτών στην επικράτειά της, και να επιδίδει διαβήματα διαμαρτυρίας.
Για να μη εμπλακούμε στην τυπολογία της διπλωματικής πρακτικής, ας φανταστούμε πώς θα το εκλαμβάναμε εμείς αν ένας αντίστοιχος ευπρόσωπος της Τουρκίας μας έκανε μαθήματα ανθρωπισμού στην προσπάθεια διαφύλαξης του αδιαπέραστου των συνόρων μας (υποθετικό σχήμα λόγου οι λέξεις «αδιαπέραστα» και «σύνορα»).

Επειδή κάθε φράση εύκολα παρεξηγείται, ίσως χρειάζεται να επεξηγήσουμε ότι η στήλη σαφώς αποδοκιμάζει την απάνθρωπη συμπεριφορά των σκοπιανών αρχών. Αλλά η κυβέρνηση δεν είναι… δημοσιογραφική στήλη, ούτε παρατηρητής και σχολιαστής. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κατανοεί τις καταστάσεις και να προβαίνει στις αναγκαίες δράσεις ώστε να προλαμβάνει επικίνδυνες καταστάσεις. Τα συναισθήματά της απέναντι σε απελπισμένους ανθρώπους, τους οποίους αφήνει έρμαια κάποιων που τους παρασύρουν για τους όποιους δικούς τους λόγους, είναι αδιάφορα.
Αισθήματα έχουν οι άνθρωποι. Οι κυβερνήσεις ασκούν πολιτική.

Κάλιο αργά...

Ευτυχώς το κατανόησαν μετά τα τελευταία επεισόδια της Ειδομένης και αποφάσισαν να το αντιμετωπίσουν. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μάθαμε ότι συνήλθαν επιτελικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον αρμόδιο υπουργό, με τη συμμετοχή νομικών, προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους αντιμετώπισης εκείνων των ατόμων που παρασύρουν τους πρόσφυγες/μετανάστες σε γιουρούσια προς τα σύνορα των Σκοπίων. Οι εισηγήσεις τους αναμένεται να σταλούν σήμερα ή το αργότερα αύριο στον πρωθυπουργό.

...όμως η Ειδομένη δύσκολα θα αδειάσει

Οι «αλληλέγγυοι» ενδεχομένως να αντιμετωπισθούν, αλλά η Ειδομένη δεν θα αδειάσει εύκολα. Το γεγονός ότι υπάρχουν μικρά παιδιά λειτουργεί απαγορευτικά ώστε να δοθεί εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν. Προς το παρόν έχει αποφασισθεί να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να πεισθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες να οδεύσουν στους τόπους φιλοξενίας, οικεία βουλήσει.

Δεδομένου του πολυπληθούς του καταυλισμού στην Ειδομένη, δεν θα είναι παρακινδυνευμένο να υποθέσει κανείς ότι τα σύνορα θα ξαναζήσουν στιγμές έντασης.