7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Πηγές ΝΔ για προανακριτική: Η κατάθεση Λιανού επιβεβαιώνει ότι η CCC γνώριζε που θα διατεθούν τα 3 εκατ. ευρώ 

Η κατάθεση Λιανού επιβεβαιώνει ότι η CCC γνώριζε που θα διατεθούν τα 3 εκατ. ευρώ 

«Good luck» στον ΣΥΡΙΖΑ για το Kalogritsasgate εύχονται πηγές της Ν.Δ., μετά και την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας CCC, Αντ. Λιανού, ο οποίος φέρεται να αναγνώρισε ότι έχει στη διάθεσή του ενδοεταιρικά email που αφορούν τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ζητήθηκαν να παραδοθεί η σχετική αλληλογραφία στην προανακριτική, στην οποία καταθέτει την Δευτέρα ο Χρ. Καλογρίτσας.

Η κατάθεση του Αντ. Λιανού, στελέχους της λιβανέζικης εταιρείας που εμφανίζεται, σύμφωνα με τις μηνύσεις του λεγόμενου «κόκκινου εργολάβου» να έχει διαθέσει ποσό της τάξης των 3.000.000 ευρώ προκειμένου να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή για να συμμετάσχει ο Καλογρίτσας στο διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της Ν.Δ. , δείχνει ότι υπήρξε σχετική συνεννόηση επί του ζητήματος για το οποίο ο Έλληνας κατασκευαστής έχει υποστηρίξει πως χρησιμοποιήθηκε ως μπροστινός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το τότε Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω μάρτυρας αν και αρχικά φέρεται να ανέφερε ότι δεν γνώριζε κάτι σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζοντας ότι ακολουθήθηκε η διεθνής πρακτική στο πλαίσιο επικείμενης συνεργασίας με την εταιρεία Τοξότης για την κατασκευή έργων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ύπαρξη «ενδοεταιρικών email» στα οποία υπήρξαν σχετικές αναφορές.

Μάλιστα σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η γνώση της CCC ότι τα 3.000.000 ευρώ για μια εργολαβία «που δεν υπήρχε καν εκείνη τη στιγμή, θα κατευθύνονταν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» αφού όπως φέρεται να κατέθεσε ο Αντ. Λιανός, «ο Καλογρίτσας ενημέρωσε πλήρως για την πορεία του διαγωνισμού και το υπό ίδρυση κανάλι, ενημερώνοντας με e-mail τον ίδιο ότι έγινε δεκτή η εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής και του απέστειλε το Business Plan του υπό ίδρυση καναλιού».

Αν και εμφανίσθηκε να υποστηρίζει τα όσα η CCC επικαλείται σχετικά με την υπόθεση αυτή διευκρίνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για επιμέρους συναντήσεις τόσο με τον Χρ. Καλογρίτσα όσο και με την τότε κυβέρνηση. Επέμεινε δε στους ισχυρισμούς της εταιρείας CCC αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος αγνοεί τις επιμέρους συναντήσεις της εταιρίας με τον κ. Καλογρίτσα και με την Κυβέρνηση ενώ δεσμεύθηκε πως θα προσκομίσει την όποια σχετική αλληλογραφία στην προανακριτική.

«Όπως ο κ. Λιανός ευχήθηκε με e-mail "Good Luck" στον κ. Καλογρίτσα έτσι λοιπόν και εμείς ευχόμαστε «Good Luck» στον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσαν οι πηγές της Ν.Δ.

Τι υποστηρίζoυν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη πλευρά κάνουν λόγο για κατάρριψη των ισχυρισμών του Χρ. Καλογρίτσα και της κυβέρνησης σχετικά με τα περί συμφωνίας για τη δημιουργία φιλικού προς την τότε κυβέρνηση τηλεοπτικού σταθμού. Μάλιστα υποστηρίζουν πως ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με την συμφωνία των δύο πλευρών που αφορούσε κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επισημαίνουν δε και ότι κληθείς να πει τι σημαίνει το "White Porscha", ο κ. Λιανός φέρεται να είπε πως «μπορεί να είναι και η λευκή Πόρσε που είχε ο κ. Φουάντ Χούρι, με αμερικάνικη προφορά. Ο κ. Φουάντ έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική» αν και πρόκειται για γραπτή αναφορά σε σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του Κυριάκου Τόμπρα και της CCC στην οποία γίνεται και η αναφορά στα περί White House και όχι προφορική... 

Προανακριτική για Νίκο Παππά: Τι κατέθεσε ο λογιστής της CCC

Η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας CCC - Tοξότη βάσει της οποίας δόθηκε και το ποσό των 3.000.000 υπεγράφη πριν η πρώτη αναλάβει το έργο το οποίο αφορούσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φέρεται να δήλωσε ο Αντώνης Λιανός, προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών και λογιστηρίου της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή για το Νίκο Παππά.

Συγκεκριμένα ο κ. Λιανός σημειώνοντας πως η συνεργασία των δύο εταιρειών έγινε στα πλαίσια των διεθνών πρακτικών που ακολουθούνται στο εξωτερικό φέρεται να υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπήρξε δεν αφορούσε τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι δε γνωρίζει και οτιδήποτε για συναντήσεις των ιδιοκτητών της εταιρείας με υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διευκρινίζοντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες στην κατάθεσή του, ότι δεν θυμάται το περιεχόμενο της σχετικής συμφωνίας καθώς και ότι ο ίδιος ασχολείται με έργα του εξωτερικού φέρεται να δήλωσε άγνοια για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και το αν η εταιρεία Τοξότης είχε διεθνή εμπειρία στην οποία να στηρίχθηκε και η σχετική συνεργασία για την κατασκευή έργου στο εξωτερικό.

Με βάση τις πληροφορίες από την προανακριτική ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι

- Η σύμβαση CCC- Καλογρίτσα υπεγράφη ενώ η πρώτη δεν είχε πάρει το έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τονίζοντας όμως ότι δεν τη θυμάται

- Σε αυτού του είδους τα έργα υπάρχουν λεπτομέρειες που δίδονται κατά τη διάρκεια του έργου.

- Δε γνώριζε αν η εταιρεία είχε φερεγγυότητα για ανάλογα έργα τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ασχολείται με έργα του εξωτερικού και αναφέροντας πως «έβλεπε» ότι η Τοξότης έκανε τα έργα της ΔΕΗ και αλλά.

 -Δε γνώριζε για ενδεχόμενη διεθνή εμπειρία της Τοξότης, αλλά ότι είχε ακούσει για κάποια έργα στα Βαλκάνια χωρίς όμως να είναι σίγουρος.