Η «περίεργη» σχέση ευρωπαϊκής και εθνικής κάλπης

Η «περίεργη» σχέση ευρωπαϊκής και εθνικής κάλπης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική υπάρχουν από την μία οι λεγόμενοι άγραφοι νόμοι που δείχνουν απαράβατοι και από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που η περίφημη φράση “οι παραδόσεις είναι για να σπάνε” έχει βρει την πλήρη επιβεβαίωση της.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να είναι πλέον γεγονός  και τις εθνικές κάλπες να έπονται το αργότερο σε πέντε μήνες, στο μυαλό όλων έρχονται οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κατά τις οποίες όποτε κυβερνών κόμμα συμμετείχε σε ευρωεκλογές και ακολουθούσαν αμέσως μετά οι εθνικές κάλπες, το αποτέλεσμα έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Στο πρώτο ημίχρονο (ευρωκάλπη) το εκάστοτε κυβερνών κόμμα κατέγραφε ήττα και  στο δεύτερο (εθνική κάλπη)  η ήττα διευρυνόταν. 

Ας δούμε για παράδειγμα το τί έγινε στις δύο τελευταίες ευρωπαϊκές κάλπες, το 2014 και  το 2009,  όταν και οι εθνικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μερικούς μήνες μετά από τις ευρωπαϊκές: 

- Ευρωεκλογές 2014 (25 Μαίου)

Οι ευρωεκλογές του 2014 έγιναν όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: 

ΣΥΡΙΖΑ 26,26 (τότε αξιωματική αντιπολίτευση)

ΝΔ 22,72

- Εθνικές εκλογές 2015  (25 Ιανουαρίου) 

Σχεδόν έξι μήνες μετά,  η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην προκήρυξη εθνικών εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει με μεγαλύτερη διαφορά την ΝΔ από εκείνη των ευρωεκλογών. 

Πιο συγκεκριμένα:

ΣΥΡΙΖΑ 36,3

ΝΔ 27,8 

-Ευρωεκλογές 2009 (7 Ιουνίου)

Οι ευρωεκλογές του 2009 διεξήχθησαν από την  κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Την πρώτη θέση  κατέλαβε το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ. 

ΠΑΣΟΚ 36,7 

ΝΔ 32,3

-Εθνικές εκλογές 2009 (Οκτώβριος 2009) 

Τέσσερις μήνες μετά πραγματοποιούνται  οι εθνικές εκλογές όπου καταγράφεται αλλαγή στο κόμμα που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής χάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός , με υπερδιπλάσια διαφορά από εκείνη του Ιουνίου. 

Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει  45,9%

Η ΝΔ  λαμβάνει 33,4%.

- Ευρωεκλογές 2004

Το 2004 είχαμε την αντίθετη περίπτωση, όπου οι εθνικές εκλογές προηγήθηκαν των ευρωπαϊκών με διαφορά περίπου 90 ημερών. Στις εθνικές εκλογές νικήτρια ήταν η ΝΔ με περίπου 5%, διαφορά  που διευρύνθηκε στις ευρωεκλογές και έφτασε στο 9% με πρώτη ξανά την ΝΔ, ούσα στην κυβέρνηση μόλις τρεις μήνες. 

Είναι σαφές ότι ένα πολιτικό comeback, μετά από μία ήττα στην ευρωπαϊκή κάλπη, μόνο εύκολο δεν είναι ειδικά όταν πρόκειται για το κόμμα που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Σε κάθε περίπτωση σε μερικές ώρες θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου, ώστε να μπορέσουμε να δούμε αν η παράδοση των τελευταίων ετών συνεχιστεί ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει τα δεδομένα.