Η γραμμή 4 του Μετρό, ο ΣΥΡΙΖΑ και η… πλατεία Εξαρχείων

Η γραμμή 4 του Μετρό, ο ΣΥΡΙΖΑ και η… πλατεία Εξαρχείων

Ένα από μεγαλύτερα έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη είναι η γραμμή 4 του Μετρό. Χθες μπήκαν οι υπογραφές και σε 8 χρόνια αν όλα πάνε καλά 400.000 πολίτες θα εξυπηρετούνται σε ημερήσια βάση στη γραμμή Γαλάτσι Γουδή.

Υπάρχει όμως ένα θέμα, το… άβατο των Εξαρχείων όπου προβλέπεται η δημιουργία ενός σταθμού. Ήδη «ημιπιτσιρικάδες» και λοιποί αντιεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες αντιδρούν με την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπογραφή του έργου υποστηρίζοντας πως ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Τσίπρα, στηλιτεύοντας τον πανηγυρικό χαρακτήρα της εκδήλωσης που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού. Το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως είναι άλλο.

Είναι η πλατεία Εξαρχείων και οι αντιδράσεις σε όλους θέλουν να διατηρήσουν το άβατο σε μια περιοχή της Ελλάδας και της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει την αρχική μελέτη και να δημιουργήσει αλλού την είσοδο και έξοδο του σταθμού του Μετρό. Να μη βγαίνει δηλαδή στην πλατεία και ενοχλήσει. Ως δικαιολογία το μέγεθος της πλατείας και η ανάγκη να δημιουργηθεί εκ νέου μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί και τον ρόλο του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων τον Νάσο Ηλιόπουλο η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την κανονική μελέτη και όχι τις αλλαγές που επιχειρήθηκαν μέσω του Νίκου Μπελαβίλα εντάσσεται στον γενικότερο… αντιδημοκρατικό της σχεδιασμό. Το ίδιος ισχύει και για τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Μάλιστα ο ίδιος μίλησε για… ιδεολογική εμμονή. Ποιο πράγμα; Η κατασκευή του σταθμού του Μετρό στα Εξάρχεια. Τη συνέδεσε δε με τα Πανεπιστήμια, το εργασιακό και ότι άλλο μπόρεσε ενδεχομένως να σκεφτεί προκειμένου να δικαιολογήσει αυτό τον χαρακτηρισμό.

Η ουσία είναι ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση και παρά το γεγονός ότι όποιου κατασκευάστηκε σταθμός του Μετρό η περιοχή αναβαθμίστηκε και οι παλαιοί επικριτές μετατράπηκαν σε θιασώτες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση.

Χειρότερα δε, επιδιώκει να εμφανιστεί ως υποστηρικτής αυτών που αντιδρούν στην κατασκευή του έργου, απαιτώντας αλλαγές που ο ίδιος δεν τόλμησε να κάνει αν και προχώρησε σε εναλλακτικές προτάσεις όπως αυτή του Νίκου Μπελαβίλα.

Η ανοιχτή στήριξη που προσφέρεται ενδέχεται να επιφέρει και προβλήματα. Ήδη τοπογράφοι που είχαν μεταβεί στην πλατεία το προηγούμενο διάστημα εκδιώχθηκαν από τους συνήθεις αγανακτισμένους «κατοίκους» ενώ πανό κοσμούσαν την πλατεία των Εξαρχείων.

Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προωθήσει το έργο και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής το ξεκαθάρισε χθες σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν άβατα.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανάλογη με αυτή σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει την τελευταία διετία και προσομοιάζει και στη στήριξη που προσέφερε σε όλους όσοι επιχειρούσαν να υποστηρίξουν τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα βγαίνοντας στους δρόμους.