Η Γερμανία ζητά από την Τουρκία να επιτραπούν επισκέψεις βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ

Η Γερμανία ζητά από την Τουρκία να επιτραπούν επισκέψεις βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ

Η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Τουρκία να επιτρέψει σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν τους 250 γερμανούς στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, δήλωσε χθες η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον τούρκο ομόλογό της Φικρί Ισίκ.

Η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Ισίκ χθες στην Άγκυρα, μετά την επίσκεψή της στη βάση. Δήλωσε ότι το Βερολίνο και η Άγκυρα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στη Βαρσοβία την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ενέκρινε αυτή την εβδομάδα την επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν, αίροντας τα εμπόδια τα οποία είχαν τεθεί και τα οποία εξόργισαν γερμανούς βουλευτές, ωθώντας ορισμένους να προτείνουν τον τερματισμό κάθε ανάπτυξης γερμανικών στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη βάση χωρίς να συνοδεύεται από δημοσιογράφους ή κοινοβουλευτικούς, ανέφερε πως είπε στον Ισίκ πόσο σημαντικό θεωρεί το Βερολίνο να δίνεται σε γερμανούς βουλευτές αρμόδιους για στρατιωτικές υποθέσεις πρόσβαση στα γερμανικά στρατεύματα στην Τουρκία.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για τα πολλά κοινά συμφέροντά μας, καθώς και για δύσκολα ζητήματα», σημείωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στον Ισίκ μετά τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 44 άνθρωποι. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον του εξτρεμισμού. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας», συμπλήρωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας επιδεινώθηκαν περισσότερο τον Μάιο, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο με ψήφισμά του χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ