Η Φώφη ξέκοψε στους ευρωσοσιαλιστές τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
Η Φώφη ξέκοψε στους ευρωσοσιαλιστές τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Σιδέρη

Έξω πάει καλά!

Με συγκρατημένη έκπληξη άκουσαν οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές τη Φώφη Γεννηματά να αποκλείει κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση αλλά και να διεκτραγωδεί την κατάσταση στη Μόρια με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της.

Η κα Γεννηματά έκανε γνωστό ότι «ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη, με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που επέβαλε στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ «με την σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ» ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι η χώρα «δεν χρειάζεται άλλο τις de facto συντηρητικές πολιτικές, τον λαϊκισμό και την δημαγωγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ούτε τη συντηρητική επιστροφή της ΝΔ».

Αρκετοί ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας ζήτησαν διευκρινήσεις για την αποφασιστική στάση της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, και η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ αποκόμισε την αίσθηση ότι έχουν ελλιπή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Εχουν αρκεσθεί στην «φαινομενολογία» των τίτλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα και «φυσικός σύμμαχος» των σοσιαλιστικών δυνάμεων. Μετά έδειχναν προβληματισμένοι.

Στο θέμα της Μόριας δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και τους σοκάρισε αναφέροντάς τους όσα είδε με τα ασυνόδευτα παιδιά μέσα στη δυστυχία και τις γυναίκες να φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αν βιαστούν.

Μέσα δεν πάει καλά.

Το ΚΙΝΑΛ (ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ) έχει καθηλωθεί στα ίδια μονοψήφια ποσοστά εδώ και μήνες, μετά τη αρχική ευφορία της ανάδειξης αρχηγού, που δημιούργησε εντυπώσεις ορμητικής ανάνηψης. Σίγουρα στην αρχική αμηχανία επέδρασε το ήξεις αφήξεις του Σταύρου Θεοδωράκη που ανέκοψε τον ενθουσιασμό. Άλλωστε εκείνος ο κόσμος που ψήφισε τη Γεννηματά και συμπαρατάχθηκε με το «Κίνημα Αλλαγής», δεν επιδόθηκε σε βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις. Η πλειοψηφία του ψήφισε με οδηγό τη μνήμη, το συναίσθημα, την ασφυξία που δημιουργούσε η λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και η εχθροπάθεια προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ θα είχε εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη αν δεν είχε αυτούς τους παλιούς αφοσιωμένους, που οι περισσότεροι ήταν απλοί άνθρωποι του λαού, και όχι οι ευνοημένοι κατά τη μακρόχρονη θητεία του. Οι τελευταίοι τράβηξαν για άλλες πολιτείες, και όταν αυτές αποδείχτηκαν στείρες, μένουν πλέον απόμακροι, και στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται στους «δεν έχουν αποφασίσει / δεν απαντούν». Λογικό, τώρα δεν υπάρχουν θέσεις να καταλάβουν ούτε δυνατότητα να απολαύσουν «όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά».

Όμως από τότε πέρασε καιρός και το πρόβλημα πλέον είναι της Φώφης. Ο Παπανδρέου βρήκε τη χρεοκοπία, την χειρίστηκε τόσο λάθος με αποτέλεσμα να άρει τον σταυρό του μαρτυρίου, απαξιώνοντας εαυτόν και εκμηδενίζοντας τα κόμμα του. Η κοινή γνώμη, όπως φάνηκε από τις διαδοχικές εκλογές και τις τωρινές δημοσκοπήσεις, χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ την καταστροφή της χώρας – κατόρθωσε ο Τσίπρας να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι ευθύνες Καραμανλή και της κυβέρνησής του.

Η Φώφη δεν δείχνει να κάνει και πολλά να αντιστρέψει αυτή την εντύπωση. Δεν επικαλείται - έστω - το πρόσφατο νομοθετικό έργο της τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ή τα μέτρα που πήρε το κόμμα της σε συνεργασία με τη ΝΔ για να διατηρήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ και να μη γίνει Αργεντινή, όπως ευχόταν ο Τσίπρας στη Βουλή (σ.σ. για τον γράφοντα το ευρώ δεν ήταν φετίχ στην τότε συγκυρία, αλλά αφού το «διέπραξαν» πρέπει να το υπερασπιστούν με σθένος, και όχι να δείχνουν… αιδημοσύνη γιατί συνεργάστηκαν με την κακιά δεξιά).

Παράλληλα ελάχιστα νέα πρόσωπα ( σχεδόν μόνο ένα, ο υπεύθυνος Τύπου Χρηστίδης), ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν το ΚΙΝΑΛ προς τα έξω. Συνεχίζουν πρόσωπα που έχουν κουράσει την κοινή γνώμη, που καλώς ή κακώς τους έχει πιστωθεί η πολιτεία του κακού ΠΑΣΟΚ – ασχέτως αν το αξίζουν ή όχι. Πρόσωπα τα οποία πίσω «από την κουρτίνα» θα μπορούσαν με την πείρα τους να συμβάλουν στον στρατηγικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό του κόμματος (τυχαία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σε σχετικό πόστο τον πολύπειρο παλαιοπασόκο Κοτσακά και όχι κάποιον… Καρανίκα; - ο τελευταίος είναι απλώς ένα φιλικό ρουσφέτι του πρωθυπουργού άνευ ουσίας). Τι ανανέωση είναι π.χ. να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στα ΜΜΕ ο ασπρομάλλης διευθυντής ειδήσεων που υπερκατανάλωσε τα ειδησεογραφικά «παράθυρα» στη τηλοψία και τα ρεπορτάζ Μυκόνου; (αλλιώς τα αποκαλεί η καθομιλουμένη).

Τέλος, το ΚΙΝΑΛ είναι ανύπαρκτο στα social media. Αυτά σαφώς δεν είναι η κοινωνία (αν ήταν από το 12 ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κυβέρνηση και ο Στέφανος Μάνος αξιωματική αντιπολίτευση) αλλά είναι δυναμικό μέρος της κοινωνίας. Διαμορφώνουν ατμόσφαιρα. Παρατηρούμε ότι κάθε που κάνει ανάρτηση στο twitter ένας Πασόκος βουλευτής, αρχίζει καταιγιστικό bulling «μη μιλάτε εσείς που καταστρέψατε τη χώρα). Και δεν βρίσκεται ένας πασοκικό troll να απαντήσει. Και όμως η κοινοβουλευτική παρουσία και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τα προβλήματα της χώρας άξιζαν μεγαλύτερης προσοχής

Αυτά προς το παρόν, αν συνεχίσουν έτσι, θα παραμείνουν έτσι…

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα