Η εξεταστική δεν έχει αρμοδιότητα να ζητήσει προανακριτική λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η εξεταστική δεν έχει αρμοδιότητα να ζητήσει προανακριτική λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ…

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πίσω από τερτίπια επιχειρεί να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, και άρα να ζητήσει προανακριτική! Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ο εισηγητής της πλειοψηφίας Χάρης Τζαμακλής, ο οποίος διάβασε το πόρισμα που συνετάχθη, αναγκάστηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Νίκο Νικολόπουλο να απαντήσει εάν οι διαρροές περί σύστασης προανακριτικής ήταν αναληθής και άρα οδηγούμαστε -όπως είπε- σε ένα φιάσκο. Και απάντησε. Ισχυρίστηκε ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής.

«Εμείς, ως μέλη της Εξεταστικής, έχουμε αρμοδιότητα να δούμε εάν υπάρχουν γενικές ευθύνες ή γκρίζα σημεία στις πράξεις πολιτικών προσώπων. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ασκήσουμε διώξεις ούτε να επισημάνουμε εάν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις ενοχής. Εμείς λέμε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για μια σειρά ζητημάτων. Εως εκεί είναι η δικαιοδοσία μας. Όπως κάναμε με πόρισμα των δανείων ΜΜΕ και κομμάτων. Η Εξεταστική ζήτησε τότε και η Ολομέλεια αποδέχθηκε το πόρισμα να σταλεί στις δικαστικές αρχές. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες Νικολόπουλου περί φιάσκου.

Σαφέστατη απάντηση στον κ. Τζαμακλή έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς. Του υπενθύμισε ότι η εξεταστική δικαιούται και υποχρεούται, όταν προκύψει από την δική της έρευνα ξεκάθαρη τέλεση ποινικών αδικημάτων ή ενδείξεις και μπορούν να προσωποποιηθούν να ζητήσει Προανακριτική. Εως πέντε ημέρες πριν είχαμε την εντύπωση ότι θα γίνει και την είχαμε από δηλώσεις μελών. «Εως πέντε ημέρες πριν είχαμε την εντύπωση ότι θα γίνει και την είχαμε από δηλώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυνατότητα υπήρχε, αλλά δεν υπάρχουν τα στοιχεία», τόνισε. Για τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει το πόρισμά της στη Δικαιοσύνη ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση, την στιγμή που η Δικαιοσύνη δεν έχει «πέσει» πάνω σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, ειδάλλως θα έστελνε τη δικογραφία στη Βουλή.

Νωρίτερα και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο φιάσκο, ζήτησε αντιπροσωπεία της εξεταστικής να επισκεφτεί τη Μ. Παπασπύρου για να ενημερωθούν για τη δήθεν κρύπτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Και τούτο μολονότι η επιτροπή βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης των πορισμάτων, ενώ ο έλεγχος των εν λόγω εγγράφων δεν έχει προχωρήσει ώστε η κυρία Παπασπύρου να εισφέρει κάτι.