Η ευκαιρία του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Η ευκαιρία του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Πρόκειται για ένα κοινό που αναζητεί εκφραστή στο χώρο της κεντροαριστεράς, ή για τους ήδη ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που έσπευσαν να επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό τους; Ή μήπως είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ η διαρκής ριζοσπαστικοποίηση του οποίου, μέσω της ακραίας διχαστικής ρητορικής, καθιστά αποτρεπτική την περαιτέρω συμμετοχή κεντροαριστερών πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ; Οι άνω των 270.000 συμμετέχοντες στέλνουν μήνυμα, δίνουν μια ακόμη ευκαιρία και καθιστούν υπόλογο τον επόμενο πρόεδρο…

Η συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες δημιουργεί αλλαγών που δύναται να αγγίξουν τον πολιτικό χώρο συνολικά, ειδικά όμως αυτόν της κεντροαριστεράς. Ο επόμενος αρχηγός που θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή θα αναλάβει το δύσκολο έργο της κάλυψης ενός κενού που υπάρχει σήμερα εξ αιτίας της διχαστικής στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής που πηγάζει από μια ριζοσπαστικοποίηση στην οποία εμμένουν ο επικεφαλής της και τα στελέχη της.

Αν ληφθεί υπόψη η θέση που εκφράστηκε από το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων αναφορικά με την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό που υπάρχει σήμερα και διαμορφωθούν συνθήκες μια αντιπολίτευσης σοβαρής, κριτικής χωρίς όμως το «Όχι σε όλα« που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται ένας αριθμός ψηφοφόρων, πέραν αυτών που ψήφισαν χθες, και ο οποίος αναζητεί έκφραση στο πολιτικό τόξο, να κινηθεί προς το ΚΙΝΑΛ ή το ΠΑΣΟΚ (αν το συνέδριο αποφασίσει επαναφορά ονόματος και συμβόλων).

Το βάρος του επόμενου αρχηγού είναι μεγάλο και το δημιουργεί η εντυπωσιακή συμμετοχή ψηφοφόρων, η οποία υπερέβη αυτή του 2017, ενώ έρχεται τη στιγμή κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επί 2,5 περίπου χρόνια προσπαθεί να εγγράψει νέα μέλη χωρίς το εγχείρημα αυτό να έχει στεφτεί με κάποια επιτυχία. Δίνει και το έναυσμα μιας νέας πορείας που όμως δεν καταγράφεται με τα σημερινά δεδομένα.

Το αν αυτός ο αριθμός αποτυπωθεί στις κάλπες εθνικών εκλογών θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Συνδέεται άμεσα με το δρόμο που θα επιλέξει ο νέος αρχηγός και φυσικά την ενότητα που σίγουρα θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο. Το θετικό ρεύμα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, αποτυπώθηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά δύναται και να ανατραπεί στο χρόνο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, αν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ δύναται να μετατραπεί σε πολιτικό δεκανίκι ενός εκ των δύο κεντρικών, σήμερα, πόλων. Ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να επιθυμεί να διατηρεί στο τραπέζι το αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης μέσα από την απλή αναλογική.

Οι άνω των 270.000 ψηφοφόρων δίνουν μια ευκαιρία στο τρίτο κόμμα της Βουλής. Για ανακατάληψη ενός χώρου που χάθηκε τα τελευταία χρόνια αλλά παραμένει κενός εξ αιτίας των πολιτικών επιλογών του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοφόροι του οποίου έχουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απομακρυνθεί αναζητώντας στέγη πολιτική και έκφραση μέσα στο πολιτικό σκηνικό.

Ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι ικανός να δημιουργήσει τις συνθήκες που απαιτούνται. Μια σοβαρή αντιπολίτευση, όπως καταγράφεται ως αίτημα από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ αλλά και από τμήμα ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια σε άλλα κόμματα, δύναται να αλλάξει τα δεδομένα προκαλώντας προβληματισμό και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Αρκεί να σημειωθεί πως οι πρώτες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν την αμηχανία που διαμορφώνει στην παρούσα φάση η συμμετοχή και το διαφαινόμενο αποτέλεσμα. Τα περί προοδευτικής συμμαχίας δύσκολα θα βρουν αντίκρισμα πολύ δε περισσότερο αν στις επόμενες εκλογές τα ποσοστά είναι αρκετά διαφοροποιημένα.

Δύσκολα όμως και ο επόμενος αρχηγός υπό αυτές τις συνθήκες θα υποκύψει σε ένα φλερτ αφήνοντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αποσαφηνίσει πως βλέπει μια προοδευτική κυβέρνηση μόνο με τον ίδιο πρωθυπουργό. Το αποσαφήνισε πρόσφατα στη βουλή τονίζοντας πως ομιλεί και εκφράζει ανησυχία για την πορεία της πανδημίας ως «επόμενος Πρωθυπουργός».

Το μήνυμα της ανανέωσης είναι σαφές. Όπως και η αναζήτηση έκφρασης για πολλούς ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Δεν απευθύνεται μόνο στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στους… εραστές του χώρου που αδυνατούν ακόμη και σήμερα να κάνουν τη στροφή που απαιτείται, δηλώνουν όμως ότι στο βάθος αυτό θέλουν.