Η επιστροφή του... «Ασώτου»

Η επιστροφή του... «Ασώτου»

Του Γιάννη Σιδέρη

Τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου, θα υποδεχθεί  στο γραφείο της στη Βουλή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σε μια προσπάθεια να ξανασμίξουν οι δρόμοι των πρώην συντρόφων.

''Ηταν δυο χρόνια πριν, όταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε - ολίγον ξαφνικά και αψυχολόγητα -  στο παραπέντε των εκλογών του Ιανουαρίου, να ιδρύσει δικό του κόμμα και να κατέβει στις εκλογές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απορρόφηση ολίγων από τις εναπομείνασες δυνάμεις στο αποδεκατισμένο από το μνημόνιο, ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το πρώην ισχυρό κόμμα να καταρρεύσει εκλογικά.

Στις επόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα άνυδρο τοπίο για τον ίδιο και το κόμμα του, ενώ δεν κατέστη δυνατό να συνθέσει συνδυασμούς σε όλη τη χώρα. Μοιραία αποφάσισε να μην πάρει μέρος. Έκτοτε οι δημοσκοπήσεις επέμεναν να μην τον ανιχνεύουν ως βιώσιμο εκλογικό ποσοστό, και εξ αυτού, μετά από παλινδρομήσεις και προσεγγίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να διερευνήσει δρόμους συνεργασίας με το πρώην κόμμα του.

Ο ίδιος έχει ανάγκη να ξαναβρεθεί ως συμμέτοχος στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η Φώφη Γεννηματά χρειάζεται να εκπέμψει μια νότα συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων, για να μη μείνει μόνο το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ.  Η ενδεχόμενη συνεργασία, δεν θα έχει μόνο προσθετικό, αλλά ελπίζουν και ψυχολογικό αποτέλεσμα, καθώς κάποιοι εκ των παλιών ψηφοφόρων του κόμματος που είχαν προσανατολισθεί εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν, μπορεί να επανακάμψουν.

Το πλέον πιθανό – ίσως και το μόνο δυνατό – σενάριο είναι Φώφη και Γιώργος να συμπλεύσουν στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διατηρώντας ωστόσο το κάθε κόμμα την αυτονομία του, όπως άλλωστε και η συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ,  ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του κόμματος, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να επιστρέψει ως απλό μέλος.

Η  συμπαράταξη είναι εμπλουτισμένη και με τις κινήσεις των Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, και έτσι η ένταξη  του ΚΙΔΗΣΟ, θα δώσει την εντύπωση μιας «πανστρατιάς» του κεντροαριστερού χώρου, όσο και αν τα μεγέθη είναι μικρά και η λέξη «πανστρατιά» φαντάζει υπερβολική. Υπάρχει η εκτίμηση ότι οι επόμενες εκλογές ενδέχεται να γίνουν υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης, και σε μια τέτοια περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνθλιβεί (αν και κατά προσωπική μας γνώμη ακραία πόλωση υπάρχει σε ισοδύναμα δημοσκοπικώς κόμματα, κάτι που δεν ισχύει πλέον με την προϊούσα απίσχνανση του ΣΥΡΙΖΑ).

Σε περίπτωση ευτυχούς κατάληξης της συνάντησης θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα δίνει μήνυμα ενότητας και θα αναφέρεται στην ανάγκη σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, καθώς και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου προγραμματικών θέσεων.

Φυσικά η απόφαση για σύμπλευση δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, καθώς στην πορεία θα ενσκήψουν και άλλα. Προσεχώς θα υπάρξει το συνέδριο για την μεταλλαγή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα, και είναι άγνωστο αν ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του, ως υποψήφιος πρόεδρος της. Στο ΠΑΣΟΚ δεν απασχολούνται με μία τέτοια προοπτική, θεωρώντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιους προβληματισμούς.

Το «αγκάθι» της προσέγγισης ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος, και την ενδεχόμενη αντίδρασή του. Η εντύπωση πάντως προσώρας είναι ότι με «βαριά καρδιά» αποδέχεται τη συνεργασία του κ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ.

Η επιστροφή, έστω και σε επίπεδο συνεργαζόμενων δυνάμεων, δεν είναι το μόνο προσδοκώμενο κέρδος για το ΠΑΣΟΚ. Το Σάββατο, σε ειδική εκδήλωση, η Φώφη Γεννηματά θα κάνει έκκληση επιστροφής σε πρώην βουλευτές του πάλαι ποτέ κινήματος, εφόσον φυσικά αυτοί δεν έχουν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η όποια επιτυχία επιστροφής, θα λειτουργήσει αποδυναμωτικά και στην κίνηση των Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη, οι οποίοι την επομένη στη Θεσσαλονίκη θα αναγγείλουν την ίδρυση νέου φορέα, που προς το παρόν δεν τον χαρακτηρίζουν κόμμα.

Αν και αυτοί επείθοντο να συνεργαστούν με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα πληρωνόταν η φράση του Β. Βενιζέλου για το «όλον ΠΑΣΟΚ», και όντως το μήνυμα συσπείρωσης θα ήταν ισχυρότερο και θα δημιουργούσε μια εντονότερη δυναμική.