Η επιστολή Π. Πικραμμένου στον Μπ. Ομπάμα το 2012

Η επιστολή Π. Πικραμμένου στον Μπ. Ομπάμα το 2012

Την αποκάλυψη ότι το Σάββατο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας την παρέμβασή του για να αποτραπεί η επιβολή capital controls στη χώρα, έκανε ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο American College of Greece, σε μια εκδήλωση για τον ρόλο των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση, «συντάξαμε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο και εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης Σάββατο πρωί για να την παραλάβει». Ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ο κ. Ομπάμα είχε λάβει την επιστολή μπαίνοντας στο Air Force One, για να ταξιδέψει στη σύνοδο του G20 στο Μεξικό.

Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε επίσης σε ενημέρωση που είχε από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει την περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθύμισε τα συχνά τηλεφωνήματα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις νουθεσίες του Μπιλ Κλίντον προς τον πρωθυπουργό, ενόψει τη συνόδου της 12ης Ιουλίου, να «μη φύγει από το δωμάτιο».