Η επιχείρηση εξωστρέφειας και η στόχευση Μητσοτάκη

Η επιχείρηση εξωστρέφειας και η στόχευση Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Βήμα βήμα προχωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο με τελικό στόχο την ανάκαμψη και την εφαρμογή νέων μέτρων ελάφρυνσης μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor's, η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ και οι υψηλές τιμές των πρόδρομων δεικτών καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που προεξοφλούν ένα πολύ ισχυρότερο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης δεύτερο εξάμηνο του 2019 είναι τα βασικά εργαλεία τα οποία η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να πείσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, επόμενος σταθμός στην επιχείρηση εξωστρέφειας είναι η Κίνα, όπου και θα βρεθεί ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μέχρι τότε όμως θα έχει προηγηθεί ένα ακόμα σημαντικό ραντεβού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό της 4ης ευρωαραβικής συνόδου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο.

Μέρος αυτής της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας είναι ασφαλώς και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας ως αφετηρία το πολύ θετικό οικονομικό υπόβαθρο που δημιουργείται τα τελευταία 24ωρα για την χώρα θα επιχειρήσει να παγιώσει στους συνομιλητές του την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» και θα απευθύνει για μία ακόμα φορά κάλεσμα στους υποψήφιους επενδυτές με άξονα την σταθερότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic, τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic, υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο που διατηρεί η Ελλάδα στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης χώρα μας διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής.

Το απόγευμα της Τρίτης όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μία ξεχωριστή συνάντηση με πολιτικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις. Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Η συνάντηση αυτή θα είναι η κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός με πολλούς Υπουργούς αραβικών χωρών στο περιθώριο της ευρωαραβικής συνόδου κατά την οποία θα υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ξανά-αποκτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή. Μια σχέση η οποία λόγω της δεκαετούς ελληνικής οικονομικής κρίσης μπήκε σε δεύτερο πλάνο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι παραδοσιακά η χώρα μας αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής , η οποία είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του αξιόπιστου συνομιλητή και του πυλώνα σταθερότητας και για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και ασφαλώς για τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.